Следвайте ни

Ангелкова: Връщат парите за екскурзии до Италия без неустойки

viber icon

Българите, които вече са платили екскурзии до Италия, могат да се откажат от тях и да си получат обратно парите.  Това увери министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с туроператори по повод драмата с епидемията от коронавирус.

В момента стотици нашенци отменят пътуванията до Ботуша, където в няколко области има наложена карантина заради заразата, която взе и няколко жертви.

"Хората, които са резервирали екскурзия до Италия в следващите дни и искат да се откажат заради коронавируса, ще могат да получат обратно платените суми от туроператори без неустойки. До края на деня ще стане ясно дали това ще важи със сигурност", заяви Ангелкова.

В Закона за туризма е записано, че при форсмажорни обстоятелства и непредвидени ситуации туроператорите са длъжни да върнат парите на отказалите се. Обявената 5 степен на опасност в Китай се считат за форсмажорно обстоятелство, а и от 24 януари всички пътувания дотам са преустановени. До края на деня ще се разтълкува дали ситуацията в Италия се счита за непредвидена. 

До юни 10 хил. българи са направили резервация за Италия. Пътуващите по-натам през годината е добре да изчакат развитието на ситуацията, защото ако сега поискат да си върнат парите, ще изгубят голяма част от тях, предупреди министърката. 

Тя прогнозира, че епидемията неизбежно ще доведе до спад по отношение на изходящия туризъм.  Оказва се, че Италия е една от най-посещаваната дестинация от българите. За миналата година 250 хиляди български граждани са посетили страната, а 156 хил. италианци са дошли тук. Посещенията от Китай пък са били малко над 31 хиляди. 

Според туроператорите туристите, завърнали се от карнавала във Венеция, са взели всички мерки, предписани от здравното министерство. Туроператорите оказват голямо съдействие, но и са много притеснени от ситуацията, каза Ангелкова.

В следващите дни предстои среща и със застрахователите, които предлагат услуга застраховка при отмяна на пътуване, която не е свързана с предвиденото в Закона за туризма.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?