Следвайте ни

Удължават с година срока за инвестиране на преотстъпен данък

viber icon

Европейската комисия одобри удължаване с една година на срока за инвестиране на преотстъпения данък по държавната „Помощ за инвестиции в земеделските стопанства чрез преотстъпване на корпоративен данък”. Изменението е предприето по предложение на браншови организации в сектор „Земеделие“.   

Предвид пандемията от COVID-19 и неблагоприятните климатични условия, земеделските стопани са в невъзможност да изпълнят задълженията си. С изменението на схемата срокът за изпълнение на инвестициите се удължава от една на две години.

Предвижда се преотстъпеният данък за 2019 и 2020 г. съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) да се инвестира в нови сгради и нова земеделска техника.  

Срокът за прилагане на държавната помощ е до 31 декември 2020 г. Данъчното облекчение за 2020 г. ще се ползва с подаване на годишната данъчна декларация през 2021 г. Максималният нотифициран бюджет за срока на прилагане е 455 млн. лв.

С цел привеждане в съответствие на националното правно основание за прилагане на помощта, са предложени промени в ЗКПО. Изменените условия по схемата ще могат да се приложат след влизане в сила на разпоредбите.    

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?