Следвайте ни

С пелети от гъбен компост краставиците растат само прави

viber icon

Нов тип инсталация за биогаз произвежда пелети от гъбен компост. Технологията е внедрена за първи път в Испания, но вече се прилага успешно и в Сърбия. Първата тестова инсталация е построена преди 8 години от Novis GmbH.

Като част от проект на ЕС, през 2018 г. компанията създава завод за биогаз за гъбен компост, наричан шампот. Предприятието е в Ла Риоха, Испания. Всяка година там се произвеждат няколкостотин хиляди тона гъбен компост. Той трудно може да се продаде, затова решението е да бъде превърнат в пелети.

В предимствата на тези пелети пред конвенционалните торове са се убедили сърбите. По проект в съседната ни страна са били проведени мащабни опити. Тамошните зеленчукопроизводителите са се убедили, че пелетите увеличават добивите. Насаждения с чушки излизат на пазара по-рано от обичайното, а колкото и да е чудно, краставиците стават по-прави. Все още не знаем защо е така, но вероятно има нещо общо с гъбичния мицел, съдържащ се в пелетите, казва д-р Томас Хеле, управляващ директор в Novis GmbH.

Самите пелети се изработват в централа в Испания с мощност 50 kW. Тя се състои от 3 контейнера. В първия шампотът се почиства от камъни и други чужди тела, след това се добавят течен дигестат и косубстрат. След това във втория контейнер протича ферментацията. Полученият газ се събира. Шампотът се отделя, изсушава се с остатъчната топлина от инсталацията и се оформя на пелети.

Изхвърлянето на компоста създава сериозно логистично и икономическо предизвикателство пред производителите на гъби. Разходите по него възлизат до 100 лева на тон.  Към момента компостът или се складира на сметищата, или се разпръсква върху земеделска земя. В Националния център за възобновяема енергия в Памплона, Испания, изследователите проучват как да го използват за производство на торове или биоразградими лекарствени нанопреносители. На този етап се проучват възможностите за производство на биопестициди от гъбен компост.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай