Следвайте ни

Разрешават до 3 животни за угояване в задния двор

viber icon

Броят на отглежданите свине в личните стопанства се намалява от пет на три, като предназначението на животните е само за угояване. При тези обекти от тип "заден двор" е необходимо да се обособят ограждения за биологична сигурност, както и да се осигурява постоянен достъп до вода, място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция. Това са част от новите мерки за по-висока биосигурност и превенция срещу африканската чума по свинете.  

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки и приплодите им, но не повече от 200 броя свине общо. Въвеждат се и изисквания, свързани с определяне на площ, фронт на хранене, достъп на хора и животни, дезинфекция и съхранение на тор. 

При фамилни и индустриални ферми трябва да има обособени места или съоръжения за съхранение на фуража, които трябва да са покрити и заградени. Всяка сграда за отглеждане на животните да е с филтър, помещение или място на изхода за почистване, измиване и дезинфекция на транспортни средства.

Животновъдните обекти ​- пасища, също трябва да имат ограждения, осигуряващи безопасност, навеси, съоръжения за бързо залавяне и фиксиране на животни. Всички отвори в индустриалните ферми за свине да са обезопасени с мрежи. В случаите, когато в обекти  животните се разпределят в две или повече самостоятелни производствени групи, е необходимо да се въведат отделни мерки за биосигурност за всяка група.

Собствениците на животновъдни обекти с индустриален характер и фамилна ферма за свине се задължават да имат изготвен индивидуален план за биосигурност.  В него трябва да са  определени критичните контролни точки в обекта и процедури за тяхното управление. 

С цел повишаване на биосигурността в обектите за свине, е необходимо да се предприемат мерки за ограничаване достъпа на външни лица във фермите, особено за тези, които извършват дезинфекция, дезинсекция и дератизация в животновъдните обекти.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?