Следвайте ни

Покрийте целината с речен пясък, за да остане свежа

viber icon

Правилно съхранени през зимата, кореноплодите на целината запазват свежестта си на пресен зеленчук до пролетта. Като артикул за пазара някои я съхраняват в хладилници или в ровници. При домашни условия тези начини за запазване на главите нито са удобни, нито са нужни.

Кореноплодите ще останат напълно свежи  до пролетта, ако се поставят в избено помещение с относително постоянна ниска температура, стига да не слиза под нулата. Повечето изби имат подходящия температурен режим. Изпарението на влагата от кореноплодите целина се избягва, като се покрият с леко влажен, почти сух речен пясък.

За успешното съхранение много е важно кореноплодите да са добре почистени от полепнала пръст и с изрязани, а не откъснати листни дръжки. Те се изрязват внимателно до основата им. Само в случай, че  някои кореноплоди ще се използват за засаждане и добив на семена, се запазва около сантиметър от дръжките, за да не се повредят пъпките. Това трябва да имат предвид онези любители, които се занимават със собствено семепроизводство.

Кореновидната целина се използва най-вече за направата на различни туршии през есента, а през зимата е отлична подправка или продукт за приготвяне на различни ястия.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?