Следвайте ни

Невенът и ралицата се сеят преди зимата

viber icon

Някои цветни и декоративни видове е добре да се засеят преди зимата, а не напролет. Сред тях са невенът, ралицата, годецията, космосът, макът, флоксът, ешолцията, едногодишната хризантема и др.

Предзимните посеви имат редица преимущества пред пролетните, тъй като икономисват от семената. Те ще покълнат по-рано, използвайки за растежа си пролетната влага и първата топлина. 

Мястото за предзимните посеви трябва да се подготви отрано, докато почвата не е замръзнала. В нея се внесят органични и минерални торове с калий и фосфор.

Следва прекопаване, заглаждане с гребло и набраздяване. Не засявайте семената, докато не настъпят устойчиви студове и почвата не замръзне.

Семената се полагат в браздичките, също както и през пролетта. След това ги посипете с готовата почва и торф. Тънкостта  в предзимните посеви е да изберете срока на засяване така, че след него да не настъпва продължително затопляне. В противен случай семената могат да покълнат, а след това да загинат от студовете.

При предзимните посеви е важно да поставите етикет и да отбележите мястото, за да не го прекопаете случайно през пролетта.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?