Моряк от Варна създаде сорт люта чушка

Варненецът Христо Родинов създаде сорт люта чушка "Български дух". Тя е кръстоска между „Тринидад моруга скорпион“ - най-лютата чушка до 2013 г., и червено „Хабанеро“.

Резултатът е лъскава, червена и много люта българска чушка, родом от варненското село Страшимирово.  От чисто любопитство се роди идеята да направя нещо по-различно. В началото започнах да кръстосвам различни сортове и да видя какво ще излезе. По този начин се създаде тази чушка, разказва Христо Родинов, който е моряк по професия и уточнява, че опитите по създаване на сорта му отнели 5-6 години. „Българският дух“ се причислява към семейство люти чушки, което идва от Карибския регион.

Много са люти и когато се разрежат, миришат на цитрус. Следващата стъпка за  Родинов е патентоване на сорта. Това ще е най-лютата българска чушка. Очакваме като лютивина да е от 100 хил. до 500 хил. сковила. За сравнение, най-разпространената българска люта чушка в света - „Български морков“, е 20 хил. сковила, допълва създателят. Земеделският производител от Варненско обаче не спира дотук. Дори се е захванал да прави собствен торф. Като цяло той и семейството му имат доста проекти.

Искат да разширят цеха, включително и складовото пространство. Евентуално да направят и нови оранжерии. Засега не мислят да изнасят суровина, въпреки че има интерес. Фокусирали са се върху производството на люти продукти със собствена марка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?