Следвайте ни

Конкурираме Изтока с производство на шафран

viber icon

Експериментално производство на шафран предприеха учените от Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“, Пловдив. Опитното поле е на площ от близо половин декар, а наскоро приключи засаждането на луковиците. Технологията, по която се отглежда, е иновативна и механизирана, а ръчният труд е само по време на беритба.

„Въпреки че шафранът не е зеленчукова култура, решихме да опитаме дали ще вирее при почвено-климатичните условия на нашия регион. Ако се приспособи добре и има интерес, може да увеличим площите“, коментира директорът на института доц. д-р Даниела Ганева. Тя уточни, че отглеждането му е алтернативна форма за получаване на доходи на института.

Даниела Ганева

Към екзотичното растение, известно още като есенен минзухар, лилаво или червено злато, през последните няколко години има повишен интерес в България. Площите непрекъснато се увеличават, но до момента не се води статистика върху колко декара се отглежда. Преди няколко години се сформира  Българска национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти с председател  Хасан Тахиров от Кърджали, за когото „Марица“ писа.

Проблемът на всички производители е, че в България засега няма регулиран пазар. Който е заложил на шафран, търси реализация в чужбина. Той е полезна подправка за кулинарията и ценна суровина за козметиката. За да се получи един килограм шафран, са необходими около 150 000 цветчета.

Цената му е по-висока от тази на златото, като през годините е достигала 30 000 евро за килограм. Високата цена идва от ръчния труд при беритбата и отделянето на червените пипалца в цвета, както и дефицита на световния пазар.  

Шафранът е познат отпреди 3000 години. Историците смятат, че растението идва за първи път в Китай с монголските нашественици от Персия. В Европа е пренесен в Испания през 10. век от арабите. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?