Следвайте ни

GS1 пази земеделците от измами и нелоялни търговци

viber icon

Актуален, но нерешен е въпросът със защитата на земеделските производители от нелоялните търговци и сивата икономика.

Практика е от години по пазарите на производителите и тържищата да преобладават търговци, които само са регистрирани като земеделски производители, но продават стока, закупена от борсата. От друга страна, потребителят очаква да направи своя информиран избор. 

Този проблем е решим с въвеждане на GS1 подхода за земеделските производители. От своя страна стопанството следва пък да въведе проследяване на агротехнически операции и животновъдни практики, технологичните карти, дневници на агронома и на ветеринаря.

През 2017 г. българската разработка "Новият подход в земеделието: Пътна карта за разработване и постигане на отворени стандарти, отразяващи най-добрите решения в биологичното земеделие", получи номинация и беше припозната като добра практика в международен форум в Бостън, САЩ.

Тя се наложи като успешен икономически модел и решение за проследимост и предотвратяване на кризи с фалшиви храни и епидемични заболявания при животни.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?