Следвайте ни

Бой по градушките със самолет – мисията невъзможна

Хиляди земеделски площи в страната са уязвими на природната стихия

viber icon

Идеята да борим градушките със самолет се оказва мисията невъзможна. Единственият участник в процедурата „Осъществяване на пилотен проект за дейности по противоградова защита със самолетен способ за противоградови въздействия на потенциално градоопасни облаци на територията на Република България“ е отказал да сключи договор с Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ). ​Така хиляди земеделски площи продължават да са ​уязвими от природната стихия. 

През 2020 г. в ИАБГ беше предвидено въвеждането на пилотния проект за противоградова защита със самолетен способ в райони, които не са защитени с ракетен способ в Северна централна и Североизточна България. През март 2020 г. по реда на Закона за обществените поръчки бе стартирана процедурата за избор на изпълнител. Поради епидемиологичната обстановка, свързана с COVID-19, сроковете бяха променени и възобновени от 17 април.

Вследствие на проведената процедура единственият участник в нея беше избран за изпълнител на обществената поръчка и му бе изпратена покана за сключване на договор. След изтичане на предвидения в закона едномесечен срок за това участникът не предприел обаче необходимите действия, уточняват от ИАБГ.

Кандидатът информирал писмено Агенцията, че се отказва да сключи договор.

Мотивите за това са, че заради извънредната ситуация с пандемията, от фирмата изпълнител са срещнали трудности, които са попречили на дружеството да се снабди с нужните разрешения. Те се издават от EASA (European union Aviation Safety agency) -Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз, която е орган на Европейския съюз, отговарящ за безопасността на гражданската авиация със седалище в Кьолн, Германия. Тя е органът за извършване на сертификация, регулиране и стандартизация в областта на авиационната безопасност.

В момента с ракетен способ се покриват една трета от земеделските площи на страната. Релефът ни предопределя България като една от най-силно засегнатите държави в Европа от градушки. Като се изключат донякъде Североизточна България и районите около крайбрежието, където смекчаващият климат се определя от Черно море, всички други райони са градоопасни - от Видин до Плевен, както и Горнотракийската низина.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?