Следвайте ни

140 млн. лв. за селските райони отиват към директните плащания

viber icon

Има шанс средствата за обвързана подкрепа да се увеличат с 18 млн. лв. Това ще е факт, ако Европейската комисия одобри нотификацията на България, с която страната ни иска да прехвърли 140 млн. лв. от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) към бюджета за директни плащания на фермерите. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева.

Промяната е поискана след предложение на Комисията, което дава възможност за подобни рокади на средства между двата стълба на Общата селскостопанска политика (ОСП) за Кампания 2020. От тези 140 млн. лв., които България иска да вземе от ПРСР и да добави към директните плащания, 13% или над 18 млн. лв. ще бъдат разпределени за обвързана подкрепа. 2% ще отидат за протеинови култури, а останалите - за всеки от пакетите - за зелени плащания, за преразпределително плащане за млади фермери, за базовото плащане - пропорционално на мерките по Първи стълб.

"Първи стълб е 796 млн. евро, ще го увеличим с 9%. При обвързаната подкрепа 4 от мерките са стигнали количествените лимити, затова увеличението е само за мерките, които са с недостигнати количествени лимити и е близо 13%", обясни Танева.

Тя уточни, че България е променила срока за представяне на документи за реализация на продукцията през есента, така че основната част от увеличените плащания през различните мерки да бъде изплатена до края на годината.

По отношение на обвързаната подкрепа, която се плаща март заради това, че срокът за представяне на фактури за реализация е до края на януари, също има възможност да бъде скъсен този срок с един месец, за да може по-рано да се изплати обвързаната подкрепа.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?