Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Засетите пшеница и рапица готови за зимен сън

viber icon

Декември започва със зимни температури, но в края на седмицата те ще отстъпят на топъл фронт. Ще  се понижават във вторник и сряда и на много места в сутрешните часове ще са отрицателни. За Пловдивска област живакът ще слезе до минус 5 градуса, а най-високите дневни температури ще стигнат 13 градуса през уикенда.

Очакваното застудяване в началото на седмицата ще доведе до затихване, а във високите полета и Предбалкана, където се прогнозират валежи и от сняг - и до прекратяване на вегетационните процеси при есенниците. Изключения ще има на места в югоизточните райони и по Черноморието, където при зимните житни култури ще се наблюдава слабо изразена вегетация.

В началото на декември при засетите в агротехнически срок през октомври посеви с пшеница ще се наблюдава фаза братене, в която зимните житни култури успешно зимуват. Фаза трети лист  ще преобладава при посевите, засети в началото на ноември. Неукрепнали, във фаза поникване и начално листообразуване са късно засетите, в средата на ноември, посеви. При рапицата фаза розетка, подходящата фаза за зимуване, ще се наблюдава при посевите, засети в началото на есента.

През втората половина от първото десетдневие се прогнозира съществено повишение на температурите, но средноденонощните им стойности, с изключение на места в  югоизточните райони и по Черноморието, няма да достигат биологичния минимум необходим за вегетацията на есенните посеви.

През повечето дни от второто и третото десетдневие прогнозираните температури, около и над климатичните норми, ще поддържат в покой зимните житни култури в по-голямата част от страната. Изключения са възможни при пшеницата и ечемика в крайните южни и югоизточни райони.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?