Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Снегът идва в средата на януари

Резитбите на лозя и овошки започват в края на месеца

viber icon

Необичайно високите за сезона температури, достигнали на места до 18-20°С в края на декември (Пловдив, Монтана, Плевен, В. Търново, Пазарджик, Чирпан), активизираха вегетационните процеси при есенните посеви. Вследствие на наднормените декемврийски температури при някои ранноцъфтящите овощни видове (праскова) бе провокирано нежелателно, преждевременно набъбване на пъпките.

До средата на тази седмица агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури, със средноденонощни стойности в по-голямата част от полските райони над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. В началото на януари при пшеницата ще се наблюдават различни фази. При поникналите в края на есента посеви ще протича начално листообразуване. Фаза трети лист ще преобладава при ноемврийските посеви, а фаза братене - при посевите, засети в агротехнически срок, през октомври.

Очакваните валежи в края на седмицата ще подобрят почвените влагозапаси в 50см слой. При есенните посеви  в по-голямата част от полските райони те ще достигат нива над 85-90% от ППВ. Условията ще позволяват провеждане фитосанитарни дейности при овошките.

Застудяване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви се очаква през втората половина от първото десетдневие на януари. През второто и третото десетдневие прогнозираните температури, близки до климатичните норми, ще поддържат в покой зимните житни култури и рапицата. Очакваните повсеместни валежи от сняг ще подобрят условията за зимуване на есенниците.

През януари прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 15 градуса, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще бъдат критични за небратилите зимни житни култури и за посевите със зимна рапица, които не успяха да формират розетка през есенната си вегетация.

По-подходящи условия за провеждане на зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през третото десетдневие на януари. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай