Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Оскъдни дъждове заплашват есенните посеви

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и над климатичните норми за третата седмица на ноември. В Пловдив и областта дневните максимални температури ще са 14 градуса, а минималните няма да паднат под 3 градуса. 

През периода съществени валежи не се прогнозират и на много места в полските райони вегетацията на есенните посеви ще протича при незадоволителни влагозапаси в горните почвени слоеве. В региона ​по-обилен дъжд се очаква в сряда, а в четвъртък - кратки превалявания.

Падналите валежи през първото десетдневие на ноември, с изключение на отделни райони от Североизточна България, са под 6-7 л/кв. м, което е без особено стопанско значение. На места в южните райони почвените влагозапаси в 50 cм слой при пшеницата са оскъдни - под 60% от ППВ /пределна полска влагоемност/.

През периода при зимните житни култури, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази. При пшеницата и ечемика, засети в началото на есента, ще протича фаза братене. При засетите през втората половина на октомври посеви ще преобладава фаза трети лист. Началната фаза поникване ще се наблюдава при зимните житни култури засети в началото на ноември.

При рапицата ще протича листообразуване. При част от посевите на места в източните райони ще се наблюдава и начало на фаза формиране на розетка (5-6 лист).

През периода условията ще позволяват провеждане на дълбока оран, внасяне на минерални торове в почвата, засаждане на овошки.  

В овощните градини растителните остатъци са потенциален източник на редица болести и неприятели. Сред болестите са струпясване по ябълката и крушата, кафяви листни петна по дюлята и крушата, церкоспороза, загиване на завръзите на дюлята, черно гниене по семковите и др. Непочистените навреме градини създават условия за развитието на вредители като ябълковия цветопробивач, плодови оси, бадемов семеяд, черешова муха и др. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?