Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Изпращаме слънчев октомври с 20 градуса

viber icon

През последната седмица на октомври времето ще е почти лятно. Като изключим четвъртък, когато се очакват превалявания и максимални температури, не по-високи от 17 градуса за Пловдив и областта, през останалите дни ще се радваме на слънчево и топло за сезона време, като живакът ще мине 20 градуса. Критични минимални стойности и риск от осланяване не се прогнозират.

Иначе през втората половина на миналата седмица на места (Кюстендил, София, Драгоман, Казанлък) бяха регистрирани първите есенни слани и критични минимални температури за зеленчуковите култури от късното полско производство.

Падналите между 10–20 l/m2 валежи през предходния период в районите на Враца, Кнежа, Плевен, Ловеч, София, Разград поддържаха добро овлажнението на горните почвени слоеве и подобриха условията за развитието на засетите есенни култури.

Като цяло регистрираните валежни количества в края на първото и през второто десетдневие на октомври подобриха почвената влага. В петдесетсантиметровия почвен слой влагосъдържанието е 75-80% от ППВ (пределна полска влагоемност). Това подобри условията за почвообработки, сеитба и начално развитие на зимните житни култури и зимната рапица.

През седмицата при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази - от поникване до начало на листообразуване. Сега тече агротехническият срок за сеитба на зимни житни култури в районите по Черноморието.

До края на месеца съществени валежи не се прогнозират. Условията ще са подходящи за извършване на сезонните почвообработки, за сеитбата на пшеница и ечемик, за прибиране на плодовата реколта от късните овощни видове лозя и за провеждане на фитосанитарни дейности при трайните насаждения. Необходимо е да се обследват посевите със зимни житни култури за наличието и вредната дейност на обикновената полевка и обикновения житен бегач. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?