Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Изпращаме януари с положителни температури

Времето е подходящо за резитба на лозя и овощни градини

viber icon

Последната седмица на януари ще изпратим без сняг и положителни дневни температури в Пловдивска област. Във вторник и сряда се очакват кратки превалявания предимно от дъжд, както и на празника Трифон Зарезан на 1 февруари. Според прогнозата на секция "Агрометеорология" към Националния институт за метеорология и хидрология ще има средноденонощни температури със стойности около и над биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при зимните житни култури.

Очаква се понижение на температурите в страната и нормализиране на условията, които

ще запазят покоя при пшеницата и ечемика.

При зимните житни култури ще преобладават фенофазите братене и трети лист. При късните посеви, засети извън агротехническите срокове, ще се наблюдава начало на листообразуване. Периодът е подходящ за подготовка в стопанствата на азотните торове, нужни за подхранването на есенниците и трайните насаждения през февруари, преди започване на активната вегетация при културите.

В дните без превалявания условията ще са подходящи за провеждане на зимните резитби и фитосанитарните дейности в лозовите и овощните масиви. При извършване на фитосанитарните резитби е необходимо инструментите да се дезинфекцират с формалин или спирт, а получените по-големи отрези от дебелите клони да се замазват с овощарска замазка.

Синоптиците не очакват изненади за февруари 2021 година. Съществува възможност средната месечна температура да се окаже по-висока от нормалната за месеца.

Ниските полета на Южна България няма да имат много голяма снежна покривка. Западните полета обаче ще имат дълготрайна снежна покривка и там температурите ще са по-ниски. Същото се отнася и за североизточната част на страната.

Средните месечни температури за високите полета на страната и за Северна България

ще се движат от минус 5 градуса до 2-3 градуса,

а в Южна България и по Черноморието температурите ще се движат от минус 1 до плюс 6 градуса.

В началото на първата десетдневка ще се установи топло време и температурите ще са по-високи от обичайните. Очаква се променлива облачност на места с превалявания предимно от дъжд,  който ще преминава в сняг по високите полета на Западна България. Повече валежи и понижение на дневните температури се прогнозират през втората половина на февруари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай