Independent разкри страховит гаф на NASA

Най-големият астероид, който преминава на много близка дистанция до земята от век насам се е "изплъзнал“ през системите на NASA за засичане на небесни тела, разкриват вътрешни имейли на организацията, пише британският вестник The Independent.

Астероидът с името "2019 OK" почти е преминал покрай Земята, без да му бъде обърнато никакво внимание. Той е прелетял само на 73 хил. км., което е пет пъти по близо до планетата ни, отколкото е дистанцията между нея и Луната, сочат документи на NASA.

Той е бил засечен на 24 юли от бразилска обсерватория само часове преди да прелети покрай Земята. Провалът на NASA да засече стометровия астероид подчерта още веднъж нуждата от финансиране за организацията, за да засича тя по-ефективно приближаващи небесни тела.

"Този обект се е изплъзнал през серия от мрежи за засичане поради ред причини“, заяви д-р. Пол Чодас, служител на NASA.

"Та беше ли това особено потаен астероид? Чудя се колко пъти това се е случвало, без дори да разберем за астероида“, добави той.

В абсолютни цифри бюджетът на NASAза 2019 г. е най-високият за всички времена - 21,5 милиарда долара, но той е едва 0,47% от целия федерален бюджет на САЩ. За сравнение - през 1966 г. бюджетът на агенцията е представлявал 4,41% от годишния бюджет на Съединените щати.

Според изявление на NASA, ако астероидът беше навлязъл в атмосферата и ударил земята, ударната вълна е щяла да помете зона от около 80 километра.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?