44

Зоната на контрастите в Тютюневия град: Изгорелият склад на Кудоглу стърчи до две от най-добрите реставрации

Още в края на 2021 г. стана ясно, че има зелена светлина за трансформирането на склада на Кудоглу на ул. „Иван Вазов“. Оттогава обаче в терена не се случва нищо. По нареждане на Общината собственикът укрепи стените. Останките от склада, който горя през август 2016 г., стоят оградени, но съвсем не са безопасни за преминаващите. А защитната ограда по-скоро затруднява минаващите пешеходци и автомобили в зоната. 

Припомняме, че имотът е купен навремето от фирма Р.И.П.А. ООД и е на бившия почетен консул на Италия в Пловдив Луиджи Гиа.

С днешна дата инвеститорът има издадено строително разрешение от Община Пловдив, след като НИНКН даде зелена улица за проекта „Консервация, реставрация, преустройство и частично надстрояване на съществуващата сграда в жилищна с офиси, магазини и подземен гараж. Паркирането на ул. "Иван Вазов" е затруднено, улицата попада в синя зона и затова Община Пловдив одобри и решението на инвеститора за подземен гараж.

Някак иронично обаче този склад попада в съседство с две от най-добрите реставрации в Тютюневия град. Една от първите оживени и възстанови сгради в квартала е спортният център Тотал Спорт - изоставеният тютюнев склад, който се превърна в модерен клуб за спорт, танци и артемоции, под здравата ръка на собственика Валентин Драгнев.

Перфектно изглежда и складът в съседство на „Тотал спорт“ - там, където навремето се помещаваше Мебелен салон Галеро. От началото на 2018 г. до март 2020 г. тук беше офисът на Фондация "Пловдив 2019", а под името „СКЛАДа" в него се провеждаха редица артсъбития и така оживя като новото пространство за култура. Днес е приютил Държавна опера-Пловдив.

Оркестърът й направи първата си репетиция в "СКЛАДа" през април 2018 г. и до днес продължава да репетира в сградата, която носи аромата на тютюна от миналото.

 

Снимки: Валентина Биларева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Трябва са се махне

Трябва са се махне

01.09.2022 | 03:33

Ужасно е металното скеле, а също и опасно, вече е изгнило.

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?