44

Знаков имот на площада става модерна жилищна сграда

Един от най-атрактивните имоти на пъпа на Пловдив вече е в активите на „Пи Билдинг 2020“ ЕАД. Става въпрос за парцела на улица "Гладстон" 6, който повече от 20 години стои празен и буренясва. Прокурист на фирмата, придобила терена, е Вероника Иванова, която от години инвестира в бутикови кооперации под логото Verona Residence. Сега тя се заема да построи нова елегантна сграда, която да се впише в ансамбъла на пловдивската главна улица. "Дупката на "Гладстон", както стана популярен въпросният имот, е от 330 кв.м и граничи на изток с бившата Руска книжарница, а на север - с двора на Общината. Първото инвестиционно намерение за него е от 2000 г., една година по-късно ​-през 2001 г. - има одобрен ПУП, а от 2006 г. е с влязло в сила разрешение за строеж. Преди 24 години там е планирано изграждане на сграда за обществено обслужване. През 2006 година е одобрен архитектурен проект за 5-етажна сграда с магазини и офиси. От 2010-а парцелът е собственост на фирма „Йоана Акинита“ ООД. Зад нея стои гъркът Йоанис Хатзигеоргиу, който върти елитния ресторант "Елеа". 

Инвестиционното намерение обаче така и не се случва в годините -

причините са различни: от административни спънки до несъгласуваност с НИНКН. Така инвеститорът губи търпение и продава имота през 2019 г. Новият собственик продължава да се бори, за да получи скица-виза за проектиране, твърдят запознати с казуса. 

От началото на 2024 г. имотът вече е в активите на „Пи Билдинг 2020“. Плановете на прокуриста на фирмата Вероника Иванова и инж. Иван Иванов, дизайнер по интериорите на проекта, са да се построи 5-етажна сграда с ресторант на партера, който ще е с подземно кухненско обслужване. Трите етажа са решени като изцяло жилищни и в тях се планират общо 14 апартамента ​- по два големи апартамента и един малък на етаж. Жилищата са с изглед към площада и Пощата, над тях се планира мансарда. Височината на сградата е съобразена с красивия ансамбъл на главната улица, създаден по идея на прочутия Йосиф Шнитер - архитект и инженер, изготвил първия градоустройствен план на града. Той замисля Главната като продължение на ул. „Търговска” от площад Джумаята на юг до градината „Цар Симеон”, а сградите по нея са построени в края на XIX век и първите десетилетия на 20​. век. Проектите за тях 

се изготвят от архитекти, завършили в престижни университети в Европа.

„Имотът попада в една много важна градска зона с добра панорама към  Градската градина и към площадното пространство. Тя е част от ансамбъла сгради - паметници на културата, като най-близка е къщата на наследниците на Димитър Кудоглу - стилна, с много детайл по фасадите и високостойностна като архитектура“, коментира пред „Марица“ инж. Иван Иванов. И допълва: „Визията на новата сграда ще се съобрази с присъствието на цялата тази околна застройка от сгради - паметници на културата. Ние обаче ще „избягаме“ от грубото копиране на ретро архитектурата им. Много по-важно е да запазим духа, пропорциите и динамиката на тяхната ценност, но ще я търсим чрез елегантните средства на модерната архитектура“. Попадайки в зоната на бутиков ансамбъл, новото строителство обаче вече създава смут сред пловдивчани, които виждат огражденията с логото на „Верона Резиденс“ и нямат отговор на въпроса: как ще преминават багерите, обслужващи строежа, през площада.

 „Багери по площада няма да има. Плановете ми са да използваме само допустимата като тонаж техника. Питам: когато се правеше големият ремонт на площад "Централен" и се копаеше​, преди да наредят новите настилки ​- нали и тогава се използва строителна техника", ​вметва риторично Иванова.

Как стои въпросът с археологията

Дамата уточни, че археологичното проучване е приключило с протокол от експертна комисия от 12. 11. 2021 г., и цитира решението от протокола: „… разкритите археологически структури да бъдат консервирани чрез засипване по подходящ начин, под наблюдение на археолози проучватели. Откритият мраморен археологичен елемент страница врата е съхранен и експониран с лапидарна музейна среда“.   

Приоритет на „Пи Билдинг 2020“ е новото луксозно строителство, локациите са специално подбрани - и те са предимно в центъра на града. В годините има много, вече построени, бутикови сгради в сърцето на Пловдив. Сред тях са „Verona City“ на ул. „Иван Вазов“, а също сградите „Verona Residence“ на „Г. М. Димитров“, на „П. Ю. Тодоров“, на ул. „Кирил и Методий“ на „Софроний Врачански“ и др. Всички те са под логото Verona Residence. 

Снимки: Валентина Биларева

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?