44

Зелените покриви - решение срещу наводненията

„При проливен дъжд един озеленен покрив може да акумулира сериозно количество вода, което да разтовари канализационната система и да възпрепятства наводненията по улиците“, това твърди инж. Йордан Николов, изпълнителен директор на БАИС. Ето как темата за зелените покриви отново набира популярност, особено в контекста на наводненията от миналата седмица. Зелените покриви имат много ползи за градовете, те са ценни и в чисто естетически план. „Растителността по сградите поема и праха, който е съществен фактор за замърсяването на въздуха в градовете“, допълва Николов. 

инж. Йордан Николов

В края на месец юни БАИС внесе становище относно промени в Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Столична община, с които да се насърчи реализацията на зелени покриви.  Сред тях са: отпадане на ограничението за покривно и вертикално озеленяване извън централните зони (зони Ц по Общия устройствен план на Столична община), отпадане на условието за височината, на която е разположена терасата (зеления покрив), както и намаляване на дълбочините (дебелината) на коренообитаемия пласт.

Европейците отдавна се възползват от предимствата на зелените покриви. Например в Брюксел от няколко години инвеститорите са задължени да  оформят зелено покривно пространство при всеки жилищен и офис проект. Това се отнася и за държавните, и за частните сгради и става чрез плосък покрив, който трябва да е над 100 кв.м. У нас вече има издадено „Ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви“. Според наръчника най-важното за един зелен покрив е правилното монтиране на хидроизолацията и постоянната и защита по време на цялото изпълнение.

Експерти обясняват, че зеленият плосък покрив позволява значителни икономии в разходите за отопление и охлаждане на едно жилище, понеже самият той е особен вид изолация. 

Покривната растителност върху покрива удължава живота му, защото растителността защитава по-дълбоките му слоеве. По този начин хидроизолацията е защитена от атмосферни влияния или механични повреди. Цената на зелен покрив (без стоманобетонна конструкция и отводняване) е между 156 и 234 лв/кв.м. Търговци уточняват, че цената включва още защитен слой и слой растителност, хидро- и топлоизолация. Най-важните елементи на зеления покрив са хидроизолацията и отводняването. Неправилно положените слоеве зелен покрив могат да доведат до големи и нежелани последващи разходи. Освен това веднъж монтирани, тези покриви изискват сериозна поддръжка, предупреждават от бранша. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Pinin Farina

Pinin Farina

15.09.2023 | 11:05

Да се спре безразборната и масова сеч на горите ни, това е решението. И залесяване на терени. Изпитани във времето решения и по-ефективни, а и евтини.

Отговори
0 0
Господи прости им!

Господи прости им!

13.09.2023 | 21:26

Ще ни превръщат в къртици! На всеки вход по един домоградинар!

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?