Следвайте ни

Заснемат паметници на културата с виртуален тур

viber icon

Пловдивски архитект създаде виртуален тур с 360° панорами от църквата „Св. св. Петър и Павел" в село Преколница. „Този начин на заснемане улеснява работата по обектите на културното наследство. В последните няколко месеца с Kamelia Vladimirova - Koleva работим по документиране, анализ на състоянието и проекти по консервация и реставрация за няколко църкви“, това съобщава в социалните мрежи арх. Иван Колев.

Той е старши експерт, архитект - проучвател в НИНКН в периода 2011-2017 година. Колев споделя и изработения виртуален тур на една от църквите - "Св. св. Петър и Павел" в с. Преколница. Виртуалният тур включва 360° панорами от интериора и екстериора, архитектурно заснемане, кратка информация и галерия от храма.

Този начин на заснемане и представяне улеснява работата по обектите на културното наследство и дава пълната картина, обясни специалистът. Документиране само със стандартна фотография и дори архитектурното заснемане не е достатъчно, когато обектът е изцяло изработен от ръцете на различни майстори резбари, иконописци, каменоделци и т.н. При следваща консервация и реставрация много ясно ще може да се представи и резултатът от изпълнението, допълни Колев. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай