1939

Защо в панелката плащаме по 10 лв., а в затворен комплекс - 50

ЕКСПЕРТЪТ СЪВЕТВА

Защо плащаме повече за обслужване на жилищни комплекси от затворен тип? Това питат читатели  на в. "Марица". Ето отговора на Лилия Чолакова, председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (тел. 088 20 00 204).

Често хората питат защо, когато живеех в панелния блок, плащах по 10-15 лв. за управление и поддръжка на общите части, а сега, когато живея в комплекс от затворен тип, трябва да плащам по 50-100 лв. на месец?

Панелните блокове са построени върху общински терени. Това означава, че поддръжката на детски и спортни площадки, алеи и тревни площи са ангажимент на Общината.

Съгласно Закона за управление на етажната собственост "жилищен комплекс от затворен тип" е комплекс, обособен като отделен урегулиран поземлен имот, в който са построени сгради в режим на етажна собственост, и други обекти, обслужващи собствениците и обитателите, при спазване на изисквания на контролиран достъп за външни лица.

Собственикът на апартамент в такъв комплекс притежава освен общи части от сградата, и общи части от имота, върху който е построена сградата. Т.е. поземленият имот не е общинска собственост, а частна. Собствениците трябва да обгрижват съоръженията, които са изградени - детски площадки, места за отдих и градинки с поливна система, басейни, системи за пожароизвестяване, за видеонаблюдение, бариери, поддръжка на хидрофорна система, почистване на общи площи и паркоместа, еленергия за фасадно и алейно осветление и др. Много често в комплексите има охрана и домакин, това са няколко заплати, осигуровки, работно облекло и т.н. Собствениците на жилища в комплекси трябва да са били наясно, че ще бъдат изградени такива съоръжения още когато са предприели действия по закупуване на имота.

Съветвам инвеститорите да информират бъдещите собственици на самостоятелни обекти за размера на необходимите средства за управление и поддръжка на комплекса още преди да се изповяда сделката.

Съветвам тези, които искат да живеят в комплекс от затворен тип, да се информират своевременно за размера на таксите. Купувачите би следвало да са наясно, че ще бъдат изградени определени съоръжения в комплекса, защото те са по проекта на инвеститора.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Живеем в панелка в Тракия

Живеем в панелка в Тракия

13.04.2022 | 19:11

и плащаме 28 лева на месец, засега.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?