1939

Заради войната: Рязък скок на продажби и наеми в Анталия

Рязък скок на продажбите и наемите в турския курортен град Анталия се наблюдава след началото на войната в Украйна. Анализатори казват, че това е една от любимите дестинации на украинците за почивка. Значителна част от бежанците през последните три седмици са пристигнали в Анталия при свои роднини, които са се установили преди време в курортния град. Други са решили да купят или наемат жилище.

През последните месеци цените, както и наемите, на жилища отчитат значително повишаване. Според статистиката и представители на индустрията високият интерес на руснаци и украинци, бягащи от войната в Украйна и наложените санкции, е довел до небивал бум на продажбите и наемите на жилища в курорта. През февруари продажбите в провинцията са скочили с почти 28% на годишна база, до 4727 единици. По данни на Турския статистически институт (TurkStat) около 1100 от тях са закупени от чужденци, което е със 106.2% повече спрямо миналата година. 

„Около 30 000 руснаци и повече от 9000 украинци живеят в Анталия. Сред богатите граждани на Русия, заселили се до роднините си, има и такива, които колективно купиха от 20 до 30 апартамента“, заяви брокерът Угур Фер от  TamNoktaNeoдопълва той. Най-популярните райони на курортния град сред руснаците и украинците са Лара и Кунду. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?