Следвайте ни

"Запрянови 03" реставрира старото училище в Широка лъка

Националната светиня отваря врати догодина с Музей на духовността

viber icon

Фирма „Запрянови 03“ реставрира училището в Широка Лъка, което е истинска национална светиня. Родом от родопското село са екзарх Стефан, четирима генерали и още много образовани българи, които навремето са учили тук. Идеята на местната управа е след ремонта вътре да има стая за вероучение, постоянна изложба на Владимир Рилски и специален кът на екзарх Стефан, където да се изложи митрата му, печатът и негови вещи.

Така в школото ще се оформи музей на духовността на Широка лъка, който ще разкаже историята на образователното дело в региона.

Училището се ремонтира отвън, без промени във фасадата, така че да се запази автентичността й. С постановление на МС от 7 август 2018 г. правителството отпусна на община Смолян 760 846 лв., за да реставрира и адаптира старото училище. „Ще го завършим догодина, каза за „Марица“ Вакрил Запрянов като главен изпълнител на обекта - вече сме възстановили стените, които бяха най-силно засегнати, готов е и покривът. Зимата в района е по-тежка и това ще затрудни бригадите ми. Затова за следващите месеци сме оставили повече довършителни работи“.

Тази година известният строител от Асеновград Вакрил Запрянов има юбилей. Той празнува своята 70-годишнина, а за празника неговите служители са му подарили красив макет с базата на фирма „Запрянови - 03“, която се намира в Северната индустриална зона на Асеновград. „Имаме нова сграда в базата, като първият етаж е столова, която се ползва от всички мои служители. Техническите ми ръководители пък имат нови кабинети на втория етаж, с модерно оборудвани работни места по европейски модел“. В бъдеще „Запрянови 03“ ще разшири своята дейност и в сферата на асфалтовите бази. Закупили са асфалтовата база на бившето БКС. Плановете са да се инвестира в нови машини и техника, което ще разшири профила на фирмата в пътното строителство.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?