Следвайте ни

Замря ли строителството в Пловдив след COVID-19?

По обектите масово работят без предпазни маски и ръкавици

viber icon

Въпреки заплахата от COVID-19 строителните площадки под тепетата работят под пълна пара. На частните строежи работниците са екипирани с обичайното си облекло, видя репортер на „Марица”. Без предпазните маски или ръкавици, които все по-често се виждат по улиците на Пловдив.

Задължително ли е защитното облекло за тях? И как се обезопасява строителната площадка в условия на епидемии?

В Наредбата за здравословни и безопасни условия на труд няма специални изисквания за подобни извънредни ситуация, коментират от бранша. „Не виждам смисъла от предпазни маски, защото строителите нямат контакти с външни хора. По строежите обикновено не се събират много работници, поне не на едно и също място. Работи се на минимум 1.5 метра разстояние, обикновено хората са навън – хигиената се спазва, както и преди. Така, че няма причина да спре работата по строителните обекти в момента, допълни инж. Николай Николов от „Стрикт” – надзорна фирма. 

Проблемът за строителите в момента идва много повече от това че държавните приемателни комисии ще работят дистанционно. ”Има заповед от институциите експертите да не се събират на едно място. За нас това е сериозен проблем, защото означава, че не можем да си завършим обектите”. В момента приключва работата по много розоварни в региона на Пловдив, т.е. обектите чакат заветния акт 16. „Преработвателите на розово масло бързат, защото чакат да сключат договори с производителите. Както знаете розоберът започва през м. май, така че с тези незавършени строежи хората са поставени в патова ситуация”, каза Николов.   

Розоварни има в района на Хисаря и Карлово, където масово отглеждат тази култура. Районът влиза в т. нар. Розова долина (Карловската и Казанлъшката долина), където се произвеждат над 80% от розовото масло в страната, както и отделни райони на юг от Средна гора около Хисаря, Стрелча, Стара и Нова Загора.  

 

Снимка Наташа Манева

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?