4020

Зам.-кметът Владимир Темелков: Обмисляме вдигането на таксите за строителни разрешения

Това ще стане, след като предложим първокласна услуга, пълна дигитализация, прозрачност и строг контрол

В Пловдив предприемачите плащат най-ниските цени за строителни разрешения, при положение че градът често е начело на класациите по брой издадени разрешителни за строеж. Последно цените на строителните разрешения бяха вдигнати в края на 2020 г.  от 1 на 5 лева за квадратен метър.

По онова време, преди 4 години, Община Бургас е взимала 7 лв. за кв. м, във Варна цените са между 1.35 лв. и 8.10 лв., в зависимост от вида на сградата, а в София - между 5 и 14 лв. спрямо зоната на застрояване.

"В момента анализираме цените на таксите за разрешение за строеж. Предстои ново увеличение, но в същото време си даваме сметка, че когато искаш да вдигаш цената на една услуга, трябва да предоставиш нещо много по-качествено - тук говорим за инфраструктура и условия за строителство - каза пред „Марица“ Владимир Темелков, зам.-кмет „Дигитализация, европейски проекти и бизнес развитие“ в Община Пловдив. - Най-ниската цена на продукт или услуга води и до най-ниската добавена стойност и качество от насрещната страна.” 

Инвеститорите, решили да вдигат нов строеж под тепетата, плащат такса от 5 лева без ДДС и насреща не получават нищо - няма инфраструктура нито като проектиране, нито като строителство. Документите, които се одобряват, до този момент също се придвижват бавно. „Инвеститорът е поставен в ситуация сам да изгражда улиците около обекта си и да ги дарява след това на Общината. Факт! Общината пък се фокусира върху голямата инфраструктура - улици, булеварди, и работи основно по поддръжката и рехабилитацията ѝ.


Сега ситуацията ще се промени“, уверява ни зам.-кметът.

Жилищни комплекси, ново строителство - това не са лоши думи, според него. Те са задължителни в развитието на градовете. Проблемът е, когато няма изградена инфраструктура: пътища, паркове и осветление и прецизирано сметосъбиране. А това затормозява и инвеститора, и клиента, принуден да живее в тези условия.

„Инвеститорите издържаха, когато вдигнаха цената на желязото от 1 на 4 лв., дори и моментно. Бетонът се вдигна двойно, така че сега една нова такса при строителните разрешения не би била проблем за тях“, предполага Темелков. Само че ​иска първо Общината да предложи първокласна услуга на собствениците на терени, а не просто вдигане на тарифата.

Идеята на общинската управа е да дигитализира издаването на разрешения за строеж, а проектите да се предават в електронна среда. Дигитализирането е изключително важно и очаквано от всички участници в строително-инвестиционния процес.

„Нашата идея е да започнем въвеждането на т. нар. ГИС (географска информационна система). Тя включва обработката на документи, онлайн заявления, пълна прозрачност при процедиране на ПУП, съкратени процедури, заснемане на цялата зелена система в града, администрирането на адреси. Примерно всеки гражданин, вместо да идва в Общината и да чака с часове по опашки, за да види какво се случва около неговия имот, може да види това онлайн в реално време - обясни зам.-кметът. - София, Димитровград, Смолян и много други градове разполагат с ГИС. В Столична община системата бива надграждана от над 30 години и в нея едновременно работят по над 1000 души от администрацията. Това ще е правилната стъпка напред в развитието на Пловдив, която е дългоочаквана от жители, собственици на имоти и инвеститори. Не на последно място, ще дигитализираме хартиен архив на десетки години, който в момента физически заема огромни помещения. Така ще се издават документи и ще се решават стари казуси за минути, а не за месеци”, обяснява Темелков. 

Прогнозата му е, че това ще доведе до пълна прозрачност в процесите. „В момента в Община Пловдив издаването на виза за проектиране отнема около 30-40 дни и струва 150-200 лв. Ако трябва да сравним - през системата ГИС в София това отнема 5 работни дни и струва 30 лв., което е сериозно оптимизиране на процеса“, уточни Темелков.

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?