71

За първи път в Пловдив - зелен и уютен семеен дом с парк и параклис под балкона. Вижте къде (ВИДЕО)

Създателят на комплекса "Ивон Резиденс" Иван Пашов разширява инвестицията си в кв. „Западен” с десет елегантни жилищни сгради

 

През 2022 година предприемачът Иван Пашов разширява инвестицията си в пловдивския квартал. „Западен” с още 10 декара. Плановете му са да построи в тях още десет жилищни сгради от амбициозния си проект, наречен „Ивон Резиденс” - комплекси от затворен тип, където е помислено за всички удобства на обитателите.

С младия предприемач разговаряме за това как се разви пазарът на имоти в ситуация, когато всичко поскъпва - от енергията до строителните материали. И защо е важно, купувайки жилище, клиентът да се доверява на сигурен инвеститор.

 

- Г-н Пашов, как ръстът в цените на строителните материали - желязо, изолации, замазки, рефлектира върху крайните цени на жилищата? Материалите поскъпват, имате ли алтернатива? 

- Имаме алтернативи, но те не са особено ефикасни. В момента на пазара ни масово се предлага турско желязо, което е на по-ниска цена. Само че тук има една уловка - то няма нужните за българския пазар сертификати и спецификации по нашите стандарти. И ние не знаем, използвайки подобен материал, дали това няма да ни изиграе лоша шега.  Задавам си също въпроса как с този материал ще вземем документ от надзора или от проверяващите ни фирми, когато стигнем до актовете, узаконяващи строежите ни? Има много въпроси. Така че аз лично внимавам.

Купувам желязо от една и съща фирма, която зарежда от Украйна

Да, в момента доставките са забавени, цената е завишена, но все пак желязо има. Другият проблем е по-сериозен, а той е, че това рефлектира върху цените на жилищата. Доскоро продавах апартаментите в комплексите ми „Ивон Резиденс“ на цени от 750 евро/кв.м. Сега вече ги предлагам за 950 евро/кв.м и нагоре. Разликата от 150-200 евро/кв.м е видима, но пазарът го налага.

- Купувачите усещат разликата, но какво означава за един предприемач това поскъпване на материалите, дайте пример.

- Ако преди купувах 1000 тона желязо за всички сгради и влагах в него 1 700 000 лв., сега ми трябват поне 3 200 000 лева. Металите скочиха драстично ​- с близо 100%, но те не са единственият материал в строителния процес. Нагоре вървят още дървеният материал, изолациите са по-скъпи с 300-400%, дограмите и замазките, кабели - също. Тухлите се продаваха по 1.90 лв. ​- сега са 3 лева. Най-фрапиращ е скокът в цените на металните изделия - арматура, стоманени заготовки, ламарина. Още преди пандемията тон стомана се търгуваше на 700-800 лв. В пика на пандемията, когато много от заводите спряха, цената се качи от 1.30-1.40 лв./кг до 1.50 лв./кг. След Нова година цените й бяха все още на тези нива, но сега стоманата на пазара стигна до 3 лв./кг без ДДС.

Доставчиците в същото време ми дават 3-дневни оферти - буквално. Още не мога да повярвам на този факт! Търговец наскоро ми каза: давам ти тази цена, но след три дни може да е друга. Хората не знаят как да калкулират цените.

- Да не се окаже клиентът големият губещ от цялата тази ситуация?

- Да, хората реагират, но аз вече не мога да продавам жилища по 650 евро/кв. м - това е себестойността на строежа ми. Когато клиентът ми не е съгласен с повишението в цената на жилището, го каним да предоговорим условията. Не искам да изпадам в сложни ситуации и за фирмата ми, и за клиента.  

Оптимистичен обаче е фактът, че много купувачи са склонни да предоговарят условията по сделките - излизат разумни от тази ситуация. Обикновено това са хора с бизнес, които са напълно наясно, че има масово увеличение на цените.

Всички сме в тази, бих казал, патова ситуация!

 - Пазарът явно отсява случайните играчи - как мислите: поумня ли клиентът? Интересува ли се кой е инвеститорът? Каква е неговата история? Какви материали се използват в строежа?

- Пазарът наистина отся доста моментни играчи на пазара. Инвеститори, случайно попаднали в бранша. Но и много от строителите се задържаха и продължават работа. Процесът е двустранен!

Мен не ме притеснява конкуренцията

Виждам как старите строителни предприемачи, отпреди 15-20 години, доста се овълчиха и занижиха качеството на строежите си. Ние, които строим малки, бутикови кооперации обаче, се запазихме на пазара и това ни дойде като бонус!

Някои мои клиенти си купиха жилища от други предприемачи и видяха техните „капани“ и уловки. В този бранш е най-важно хората да ти имат доверие. Уважавам клиентите си, зная, че тези хора са изключително подготвени, когато купуват ново жилище.

- Как строите - с кредити или със собствен капитал? Това е важно да се знае от купувачите. 

- Ползвам само и единствено собствен капитал. Нямам кредити, нито дългове към някоя банка или частни лица. Не работя с чужди пари - това е мой принцип от години. Ние сме семейна фирма.

Провървя ми още в самото начало, когато започнах да строя. После колелото се завъртя, хората ми се довериха и в момента, както и в началото ​- продавам предимно на зелено. Коректен съм към клиентите и хората в годините го разбраха и ми повярваха. Освен това държа на качеството. Също - да съм близо до тях - обръщам внимание на всеки клиент, прекрачил офиса ми.

 - Каква е вашата стратегия като предприемач? Използвате ли уловката „предлагам ти жилище на много изгодна цена“?

- Не знам коя е „правилната“ стратегия, но залагам на собствено финансиране. Това е нож с две остриета в условия на криза. Защото хората предпочитат да мислят, че когато залагаш на собствени средства, има по-голям вариант да фалираш. Сякаш имат по-голямо доверие на банките! Ако строиш с кредит ​- ок, всичко е наред.

Само че аз искам да спя спокойно -

затова нямам кредити, нито задължения към когото и да е,

ако поискам, мога да продавам това, което строя, и на 400 евро/кв.м - няма кой да ми попречи да го направя.

Нямам стратегия в бизнеса. За мен е важно да дадеш дума и да я изпълниш. Зная, че някои купувачи си дават последните пари за това жилище, което ще им продам. Не мога да ги излъжа, аз съм вярващ човек.

- Какво мислите за презастрояването на Пловдив? Кои строежи в момента са най-рискови?

- Нямам много наблюдения върху другите сегменти от пазара на имоти, защото от 9 до 17 часа аз съм на обектите си. 

Аз строя жилища. Но да, Пловдив се презастроява, а всички ние имаме нужда от въздух. Затова, като инвеститор, избрах да правя малки, бутикови кооперации. В моя микроквартал „Ивон Резиденс“ се стремя да осигуря най-доброто качество на живот. Плановете ми са да развия голям парк от 5 декара около сградите, с детски кът, фонтани, алеи, открит фитнес, беседки и параклис. Така клиентите ми ще живеят на място, което им дава възможност за активна почивка сред зеленина, спокойствие и гледка към Родопите.

Ето защо избрах да строя в периферията на Пловдив, не в центъра, където можех да продавам по 2000 евро квадратния метър. Целта ми е да създавам дом и уют на хората. На онези млади семейства с деца, които искат да живеят на място, където да виждат слънцето.

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?