46

За първи път у нас: Умният дом може да бъде и в каравана

Умните домове са бъдещето в строителството. Те са по-качествени и по-красиви, освен това са енергийно ефективни сгради, които не само спестяват разходи, но и издигат комфорта и здравословните условия на живот на ново, по-високо равнище.

Вече е факт и първата нулевоенергийна каравана в България. Този интересен проект добавя още стъпка в модерната тенденция. Той е е част от инициативата The NZEB Roadshow на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.  

Как функционира иновацията ли? 

Мобилната демонстрационна каравана използва отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики. Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.

„Чрез проекти като нулевоенергийната каравана се стремим и създаваме възможно най-разбираемите и интуитивни инструменти, чрез които хората могат видят, докоснат и почувстват предимствата на нулевоенергийните сгради“, споделя Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. И добавя: „За създаването на нулевоенергийната каравана получихме подкрепа от много партньори от бизнеса, преминахме през редица трудности, но въпреки тях успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност - пасивна къща“, допълни още той.

Нулевоенергийната каравана бе показана за първи път по време на Архитектурно-строителната седмица в столицата.  След това тя стана част от интерактивно образователно събитие в София Ринг Мол - в него организаторите искат да запознаят и вдъхновят хората как да постигнат едно по-зелено бъдеще. Това може да стане чрез използване на основните принципи на енергийната ефективност в различни аспекти и сфери на живота ни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Doбич

Doбич

04.05.2023 | 19:24

Да не сме китайци тая обмяна на опит с други страни няма да ни се отрази добре

Отговори
1 0
Donde

Donde

04.05.2023 | 19:22

В по малки котийки неможете ли да ни наврете УЖАС

Отговори
1 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?