46

За какво да наблюдаваме при оглед на недвижим имот?

При закупуване на недвижимо имущество, независимо дали става въпрос за покупка на нов дом или имот с цел инвестиция, огледът е от ключово значение. Внимателният оглед ви позволява да оцените обективно предимствата и недостатъците, както и потенциалните такива, преди да вземете решение. Но не сте сигурни за какво точно да гледате? В тази статия специалистите от XNVD ще ви дадат съвети за какво да внимавате, когато оглеждате имот.

недвижими имоти

Локация и околности

Оценете местоположението на имота и близостта му до ключови обекти: Има ли ясла, детска градина и училище наоколо? На колко минути пеша са най-близките магазини? Има ли в близост спирки на градския транспорт? Има ли включено паркомясто или има места за паркиране наоколо? Отговорете си на тези въпроси и преценете дали местоположението отговаря на вашите нужди и предпочитания.

Избор на квартал

Кварталът също се оказва фактор при избор на апартамент или къща. Помислете дали има достатъчно добра връзка с централните части на града, има ли заведения, магазини и др.

Изложение

Изложението на имота също е важно. Търсете южно изложение, ако искате повече слънчева светлина през деня. Ако предпочитате по-малко светлина и топлина - търсене северно. Има имоти, които имат както северно, така и южно изложение.
Проверете какви са плановете за бъдещото развитие на района. Ако се планират нови сгради в близост, това може да повлияе на стойността на вашия имот. Също така е препоръчително да проверите дали училищата, детските градини, здравните и лечебните заведения в района са добри.

Състояние на сградата и самия имот

Започнете с преглед на общото състояние на имота. Ето някои опорни точки при огледа:

  • стени - имат ли пукнатини, равни ли са;
  • под и таван;
  • врати и прозорци - каква е дограмата, има ли нужда от смяна;
  • има ли влага, мухъл и/или плесен?

Всички тези фактори могат да бъдат знак за още невидими към момента проблеми, които може да наложат допълнителни разходи за поправка, ремонт или смяна.

Възраст на сградата

Преди да пристъпите към покупка, проверете кога е построена сградата. Старото строителство може да има доста предимства, но и някои недостатъци, които зависят до голяма степен от типа строителство - панел, тухла, гредоред. Новото строителство също има своите плюсове и минуси, затова трябва да разгледате и да се информирате добре относно всички налични опции.

Изолация и инсталация

Разберете дали сградата има добра топло- и звукоизолация. Не пренебрегвайте и проверката на водопроводната и електрическата инсталация.
Проверете водоснабдяването и канализационната система - течовете, запушванията или други ВиК проблеми определено ще ви създадат главоболия.

Нужда от ремонт

Оценете дали имотът има нужда от цялостен или от частичен ремонт. Ако е необходим ремонт, това може да повлияе на окончателната цена, на която бихте могли да се споразумеете със собственика.

Ако гледате къща или вила, проверете състоянието на покрива и дали ще е необходим ремонт. Какъв вид е покривът също е важен въпрос: цигли, глинени керемиди, битумен, каменен или метален? Необходимостта от ремонт на покрива може да се окаже скъпо и времеемко занимание, затова е важно да се уверите, че е в добро състояние.

Каква е енергийната ефективност на сградата? Това определено е много важен фактор, който ще ви спести пари в дългосрочен план.

Правни аспекти

Проверка на документите

Преди да финализирате сделката, е необходимо да проверите всички документи на недвижимия имот. Препоръчително е да се посъветвате с адвокат или с нотариус за преглед на документите.

Собственик и брокер

Уверете се, че собственикът на недвижимия имот е легитимен и има правата да го продава. Ако работите с брокер, проверете дали той е лицензиран и към коя агенция за недвижими имоти работи.

Изяснете какви са условията за отказ от сделката, ако се откажете или се появят проблеми по време на изготвяне на документацията или огледа на имота. Винаги е добре да сте информирани за вашите права и задължения като купувач и клиент на агенцията за недвижимо имущество.

Подводни камъни и съвети

  • пазарна цена: уверете се, че цената на недвижимото имущество е съобразена с пазарната стойност в района.
  • преговаряне: не бъдете прекалено импулсивни при вземане на решение за покупка. Винаги има възможност за преговори относно цената.

Провеждането на задълбочен оглед на недвижим имот е от съществено значение, преди да вземете окончателно решение за покупка. Посочените ключови аспекти в тази статия представляват само основни насоки и е препоръчително да се консултирате винаги с опитен професионалист, като брокер на недвижими имоти или друг специалист в тази област, за да получите по-подробна и специфична информация относно вашата ситуация.
Не забравяйте, че качественият оглед е ключов фактор за вземането на добре информирано и разумно решение. Преди да се впуснете в сделката, направете пълно проучване на пазара на недвижими имоти - сравнете цените на различните обяви, консултирайте се със специалисти. 
Освен всичко това, не пропускайте да вземете под внимание всички горепосочени фактори преди закупуване на недвижим имот, за да сте сигурни, че правите най-добрия избор за вас, вашето семейство и бъдещето ви.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
стара майна

стара майна

21.07.2023 | 10:33

НАЙ ВАЖНОТО Е ДА НЯМА БРОКЕРИ.......

Отговори
3 1
така ли ?

така ли ?

21.07.2023 | 10:30

ПАРИТЕЕЕ ПАРИТЕ СА ТЕЗИ НЕ БРОКЕРИТЕ И УСЛОВИЯТА...ВСЕКИ РАЗБИРА ОТ ХУБАВО

Отговори
1 0
така ли ?

така ли ?

21.07.2023 | 10:30

СЪОБРАЗЯВАЙТЕ СЕ С ЦЕНИТЕ АКО ВИ Е ГОЛ ГЪ.ЗА И В СТОЛИПИНОВО Е РАЙ...ТЪПОТИИ ОТ ПИСАЧИТЕ ИМ В МАРИЦА...ТЪПОТИИ...

Отговори
1 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?