Следвайте ни

Всички сгради с нулево потребление на енергия до 2050-а

viber icon

Според директивата до 2050 г. всички сгради трябва да бъдат адаптирани така, че да са с близко до нулевото енергийно потребление. Всяка държава членка на ЕС има до 20 месеца, за да приведе правилата в своето законодателство, обясни по време на срещата Петър Кисьов от Енергийна агенция - Пловдив. Той разказа как в следващото десетилетие сградите - нови и съществуващи - ще претърпят големи трансформации. А основният фокус, когато става дума за потреблението на енергия, ще бъдат ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници). "Идеята на срещата ни е да научим какво е качеството на въздуха в Пловдив, допълни експертът. Само че то пряко касае и сградния ни фонд”. В случая Кисьов поясни, че има предвид лошия навик на българина все още да се топли с печки на дърва и въглища. „Това е отопление от XIX век! Защо тогава да се учудваме, че „сградите с нулево енергийно потребление” за някои хора все още звучат като химера". Партньори на дискусията бяха компанията „Филип Морис България” ЕООД, „КЦМ 2000 Груп”, „Ситигаз България” и „БГ Алтернатива”.

Ина Карова, също експерт в Енергийна агенция, обясни къде е мястото на Пловдив на картата на интелигентните градове в Европа. „Днес ЕК предлага много инициативи, с които европейските градове участват в общ дебат за едно по-устойчиво и зелено бъдеще. Тези платформи не са своеволни, целта е да създадат общности от градове, които се борят със сходни проблеми. Така те обменят идеи и търсят решения за справяне с проблема. Много от градовете ни участват в такива мрежи: в организацията на европейски градове ЮРОСИТИС, в мрежата на Конвента на кметовете или в мрежата за Зелена дигитална харта. Градове като София, Варна, Бургас, както и по-малките Криводол, Лом, Русе вече са включени в тези инициативи. Защо обаче Пловдив не е сред тях? „Тъжен факт, защото това лишава Пловдив от възможността да е на европейската сцена, да има контакти с други европейски градове, които са напреднали в тази посока”, обясни Карова. 

Енергийна бедност или енергийна неграмотност? На практика енергийно бедно е всяко домакинство, което не може да поддържа оптимален топлинен комфорт в дома си - това обясни младият експерт Даниела Костова. „По наше мнение по-належащ е проблемът с енергийната неграмотност. Тъй като енергийната бедност засяга гражданите, а енергийната неграмотност всички заинтересовани страни, които взимат решенията: институции, доставчиците на еленергия, инвеститори в жилища и най-накрая гражданите”, обясни инж. Костова. По данни на ЕК 41.3 % от българите изпитват затруднения да поддържат оптимален топлинен комфорт в дома си. А 40.4 % от населението на страната е в риск от енергийна бедност.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?