Следвайте ни

Връщаме детските градини в подблоковите пространства

Според МРРБ голяма част от терените, предвидени за детски заведения, вече са усвоени

viber icon

Детските градини да се правят в части от сградите. Това е заложено в проект за нов нормативен документ, публикуван на интернет страницата на МРРБ. 

Проблемът е, че голяма част от терените, предвидени за детски заведения, вече са усвоени. А родителите всяка година се борят с недостига на места в забавачките. Така е в много от големите градове от страната, недостиг има и в Пловдив. Дали обаче новото предложение ще реши казуса? 

Идеята е да бъде създадена възможност за изграждане на детски заведения в части от сгради и промяна в изискванията с оглед пълноценно и целесъобразно използване на терените, определени за строителството им. Това предвижда проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-3 от 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата, допълват от МРРБ. 

Очаква се чрез създаването на нормативни условия за гъвкаво планиране и проектиране на сградите и на предвижданите в тях помещения да се намали недостигът на места в детските ясли и градини. 

Според действащите изисквания детските заведения могат да се изграждат само като самостоятелни сгради в обособени за целта поземлени имоти. В същото време към момента съществуват голям брой т.нар. филиали, разположени в части от сгради, в които се извършва пълноценно отглеждане и обучение на деца. Затова се предлага да отпадне това изискване за детските заведения, независимо от собствеността им. Голяма част от терените, предвидени за детски заведения, вече са усвоени. Не са редки случаите, в които части от тях са реституирани и вече застроени. Останалите все още свободни терени, особено в бързоразвиващите се в момента територии, са с ограничена площ.

Горчив опит от миналото 

Не се ли връщаме към мизерията на много от подблоковите забавачки обаче, питат пловдивчани. Преди време „Марица“ направи подробен репортаж за теснотията и мизерията в повечето подблокови детски градини. Подобни примери има доста в града под тепетата, където малчуганите се отглеждат и възпитават сред овехтяло оборудване и обзавеждане. Дограмата също е стара, а на повечето места дори няма климатици. Стана ясно, че никой не инвестира в обновление, понеже подобни занимални са на доизживяване до преместването в стандартните сгради. „Всички детски заведения, настанени в жилищните блокове, ще бъдат поетапно преместени в самостоятелни сгради, ако имаме подкрепа на държавата”, коментира тогава ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

За последната година в Пловдив има общо 163 детски градини, където обучават общо 21 582 деца, събрани в 1907 групи, сочи статистиката.

Достатъчни ли са те и има ли още свободни терени в Пловдив

Въпреки пандемията около COVID-19 през 2020-а имахме първа копка на нова детска градина. Тя се строи на бул. "Александър Стамболийски" в "Южен" и струва 4.5 млн. лева. Детската градина е проектирана за осем групи, или близо 200 деца, и за нея е отреден общински терен в близост до КОЦ - Пловдив.

Още три детски заведения са планирани в "Южен", където има дефицит на места за най-малките. След като правителството осигури 70 млн. лева за нови детски ясли и градини в страната, районната администрация ще кандидатства за държавно финансиране. Както писа „Марица“, „резерви в образователната инфраструктура на района има и те са до бъдещата детска градина на бул. "Александър Стамболийски", тъй като теренът до Онкодиспансера е много голям. В двора до ОУ "Стоян Михайловски" също има достатъчно място за детска градина за шест групи“, твърди кметът на района Костадин Язов.

От 1 юни т.г. в „Източен”  - също в отделен терен ​- вече вдигат филиал на детска градина "Чайка" на ул. "Богомил". В него ще се обучават около 100 деца, инвестицията е на стойност 2,5 милиона лева и  идва по "Региони в растеж". Има проект и влязло в сила строително разрешение за построяване на чисто нова модерна детска градина на мястото на "Каменица", която ще бъде бутната. Изграждането - ще бъде финансирано отново с европари.

14 кандидата искат да проектират „Синчец” в Браниполе 

14 архитектурни бюра са подали оферти да проектират новата детска градина „Синчец” в Браниполе, каза за „Марица” кметицата на селото Даниела Стоилова. Обявената обществена поръчка е за 50 000 лв.  

На този етап местната управа не разполага със собствени средства, за да реализира строежа, но ще разчита на националната Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища за периода 2020-2022 г. Индикативният бюджет за настоящата година е до 70 млн. лв.

Ето защо един изготвен в срок проект е от значение за местната администрация, която ще кандидатства за финансиране. Средствата за проектиране са предвидени от Бюджет 2020 на Общината и са заложени в капиталовата програма, уточняват от Браниполе.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?