4232

Внедряването на термопомпи в Европа забуксува

Заради предстоящите избори през юни

През 2023 . Европейската комисия обяви план за действие през следващите месеци за стимулиране на производството и внедряването на термопомпи. С предварително одобрения план за действие обаче ЕК отложи предложенията за насърчаване на разпространението на уредите, което вероятно ще отложи инициативата след изборите за Европейски парламент през юни. 

Новината разочарова европейската индустрия, която е изправена пред спад на продажбите в Европа, съобщават от Renovate Europe Campaign.

Термопомпите се смятат за ключов фактор за декарбонизацията на сградния сектор, който е отговорен за 36% от общите емисии на парникови газове в ЕС. Очаква се през следващите години термопомпите постепенно да заменят котлите на изкопаеми горива за отопление на домакинствата. До 2030 г. Брюксел се стреми да инсталира минимум 30 милиона устройства в целия ЕС, като целта е да се декарбонизира секторът и да се намали зависимостта от вноса на руски газ. Войната на Кремъл в Украйна и подновеният фокус върху индустриалната политика постави ограниченото използване на термопомпи към момента в центъра на плановете на Брюксел за отказ от руските изкопаеми горива.

Според обширна група от представители на индустрията, НПО и мозъчни тръстове обаче няколко пречки затрудняват постигането на тази цел.

На първо място, много страни от ЕС все още не са ограничили продажбата на традиционните отоплителни уреди на базата на изкопаеми горива. В Германия опитът на правителството да ги забрани от 2024 г. доведе правителството почти до разпад и след това беше отложен за края на десетилетието.

Второ, изкопаемият газ все още често е по-евтин от електроенергията, което на практика премахва предимството на термопомпите по отношение на ефективността. Квалифицираните монтажници са в недостиг, а електрическите мрежи невинаги са подготвени да поемат допълнителното натоварване.

Около 50% от цялата енергия, консумирана в ЕС, се използва за отопление и охлаждане. Повече от 70% за тези дейности все още се основават на изкопаеми горива, предимно природен газ. В жилищния сектор около 80% от крайното потребление на енергия се използва за отопление на помещения и вода, сочат данните.   

Изпълнителният орган на ЕС вече предложи подобни инициативи за сектора на вятърната и слънчевата енергия, за да ускори въвеждането на пазара и да подкрепи местното производство. Според източници от индустрията планът за действие, планиран за публикуване през четвъртото тримесечие на 2023 г., е бил отложен от висшето ръководство на Еврокомисията, за да се съсредоточи върху други приоритети. „Европа изостава в процеса на декарбонизация на топлинната енергия - казва Томас Новак, генерален секретар на Европейската асоциация на термопомпите (EHPA). - Вместо да се заеме с проблемите, Еврокомисията изхвърли плана за действие в далечното бъдеще”, добави той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
На тоя принцип

На тоя принцип

13.03.2024 | 14:56

Проба грешка в соца ни управляваха тАпите чиииииифути лакоми куманисти Туй нямало Онуй нямало Ама ша го правим на инат На инат чииииифутски Едно време тАпотията им куманистическа чиииифутска имаше идеална почва в страните от соцлагера с принесени фиданки чииииифутски от разсадника на чиииииифута Ленин и неговия чиииииифутски кибуц Днес тази зараза е обхванала целия Еврогейски съюз Разпада на всяко чииииифутско творение е неминуемо Защото е заченато в грях и прокълнато от Бога

Отговори
1 0
Асен

Асен

13.03.2024 | 14:43

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим!!!-- https://e.vg/mens

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?