Следвайте ни

Предприемач: COVID-19 ще пренареди имотния пазар и играчите в него

Вече няма да се строят традиционните жилищни блокове, търсят се къщи с дворове, смята Владимир Кисьов

viber icon

Името на предприемача Владимир Кисьов стои зад знакови жилищни проекти в Пловдив, каквито са комплексите „Елит” - ElitePark и EliteComplex. Има сериозни вложения и в туризма, където в портфолиото на фирмата му „АСПИ груп“ влизат хотелите „OasisBeachClub” в Лозенец, 4-звездният „BELLEVUE Beach” в Слънчев бряг, комплекс „BenditaMare” в Златни пясъци, “ReginaMare” в Царево, както и двата “BENDITA GARDEN” в Златни пясъци и в Слънчев бряг.

Потърсихме го за коментар относно ситуацията в двата сектора от икономиката - строителство и хотелиерство, след пандемията с COVID 19.

- Г-н Кисьов, имате сериозни инвестиции в жилищния сегмент в Пловдив. Какво се случва с имотния пазар в момента след пандемията с коронавируса?

- Както се вижда, жилищният сектор, като всички останали сектори в икономиката, в момента е в ситуация на застой. Няма нито търсене, нито предлагане на жилища и това е така по ред причини. Основната сред тях е страхът от бъдещето - както от страна на инвеститорите, така и от купувачите. Това, което виждаме като тенденция, е, че след пандемията пазарът ще е коренно променен. Прогнозата ни е, че вече няма да се строят традиционните жилищни сгради (блокове). Какво имам предвид - след тази голяма социална изолация все повече семейства се ориентират към закупуване на самостоятелни къщи с двор. Според мен именно този сегмент от жилищния пазар ще потръгне по-бързо от тривиалните жилища. Да не забравяме, че в България все още предлагането на качествени проекти е по-скоро изключение. Но именно тези по-стойностни проекти вече ще намерят своето място на пазара.

- Ще има ли срив в цените на жилищата и с колко?

- По отношение на цените на имотите те няма да се сгромолясат - категорично! И в момента цените по-скоро са замразени. Не вярвам обаче в следващите две години да тръгнат в някакъв ценови пик. Един от факторите, който ще окаже сериозно влияние на пазара, е, че банките вече не отпускат кредити на строителни компании, които нямат собствено самоучастие в проекта. Както и на клиента за закупуването на жилище, което няма Акт 16. Какво означава това? Просто продажбите „на зелено“ ще спрат.

В момента на пазара има много малки компании, които работят с парите на клиентите, като продават на зелено. Само че инвеститорите, които ще останат на пазара, трябва да бъдат много сериозни компании, със свой финансов ресурс, за да могат да финализират проекта си до вземането на заветния Акт 16. Всичко това ще даде една друга насока на имотния пазар, като култура на инвеститори и купувачи. И едните, и другите ще са все по-взискателни към продукта, който се предлага и търси.

Така че да не очакваме ужасен срив на имотния пазар. COVID-19 само ще забави ръста в строителството. И ще преструктурира пазара!

- Имате сериозни инвестиции в туризма. Името ви се свързва с големи хотели в Златни пясъци, Слънчев бряг, Царево и Лозенец. Ще имаме ли туристически сезон след COVID-19?

- Въпросът не е в това какво ни се иска на нас, хотелиерите, а какви са реалностите. Всеки ден следим излизащите разпоредби на Националния щаб, както и тези от Европа. В момента туризмът е замразен и, да, опитват се да го рестартират. Ала това не е велосипед, на който да му завъртиш педалите и веднага да тръгне.

Имаме своите опасения и те са повече негативни, отколкото положителни. По-скоро ни вълнува дали ще има летен сезон по отношение на европейските туристи. Виждаме, че различните държави реагират различно, няма яснота и в ЕК за организираните пътувания и начина, по който ще се случва това в бъдеще. Всичко това ни травмира, но се надяваме, че до края на май - началото на юни ще има яснота. И полетите ще се възобновят.

Все пак очакванията ми са за свиване на пазара поне с 35-40% спрямо миналата година. Което ще се отрази много зле както на колеги, така и на фиска на републиката. Вероятно част от хотелите ще тръгнат през юли-август месец. Само че нека да не очакваме онези почивки от по 10-15 дни, а по-скоро уикенд пакетите. Ще бъде трудно лято.

- Какво се промени в управлението на хотелите след COVID-19?

- В момента нямаме сериозни лостове, за да сме по-гъвкави. Разбира се, спазваме стриктно мерките за безопасност и хигиена. Водим разговори с румънски туроператори, за да привлечем повече румънски туристи. Те не са зависими от международните полети, идват с личните си автомобили на почивка по нашето Черноморие. Това, което обаче виждаме, е едно изчакване и уплаха - при всички играчи по веригата в туризма.

До момента се възползвахме от мярката 60/40. Тя много ни помогна да не уволняваме основната част от персонала си в хотелите. За нас на този етап по-важна е не толкова печалбата, колкото да запазим хората си.

- От 2012 г. сте почетен консул на Екваториална Гвинея у нас. Следите ли ситуацията в момента там?

- Разбира се, следя ситуацията в Африка. В много от държавите на континента се взимат далеч по-адекватни мерки от тези в по-развити страни. И резултатът е налице - нивата на заболеваемост са много по-ниски. Имаха повече тестове, а и там хората не живеят толкова нагъсто, както в развитите цивилизации. В Африка местните от малки се справят със специфични тропически болести, като маларията например. Това доста им помогна днес, както нас, българите, ни спаси ваксината против туберкулоза. Оптимист съм, че до края на юни ще възстановят всички международни полети, що се отнася до дестинациите в Африка. За нас тези хора принадлежат към Третия свят, но това по никакъв начин не означава, че пандемията ги е опустошила със страшна сила. Напротив, африканците се оказаха едни много дисциплинирани хора. Изпълняват стриктно мерките, взети от техните правителства.

Владимир Кисьов е инженер по образование. Завършва Университета по хранителни технологии (навремето ВИХВП), специалност „Туризъм“. „По това време имахме договор с „Интерхотели България” - от там ни подготвяха да управляваме най-класните хотели на Балкантурист. Аз дори бях разпределен в новостроящия се тогава хотел „Аугуста”. След 90-те обаче ситуацията в държавата се промени и се оказа, че вече нямат нужда от нас”, разказва Владимир Кисьов. Тогава, в зората на 90-те, се ориентира към частния бизнес. С компанията си „Аспи груп“ строи в Пловдив комплексите „Елит” - ElitePark и EliteComplex.

Има сериозни вложения и в туризма. Първият му хотел е „Персенк”. След него продължава с инвестициите в туризма с още един комплекс - „BENDITA GARDEN” в Златни пясъци, строи и апарт хотел „Нестинарка” в едноименния къмпинг „Нестинарка”. В активите на „Аспи груп” днес са хотелите „OasisBeachClub” в Лозенец, 4-звездният „BELLEVUE Beach” в Слънчев бряг, комплекс „BenditaMare” в Златни пясъци, “ReginaMare” в Царево, както и двата “BENDITA GARDEN” в Златни пясъци и в Слънчев бряг. Последното му бижу в хотелиерството е петзвездният MeritGrandMosta в Свиленград, където е съсобственик. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Чоки

Чоки

28.05.2020 | 23:57

Не е зле в тези статии за бъдещето на имотния пазар да пишете не какво ви се иска да стане, а какво реално ще се случи. Например сериозно смъкване на продажбите цени на фона на обективните обстоятелства. Не гледайте на купувачите като на стадо овце.

Отговори
4 0
Умен пловдивчанин

Умен пловдивчанин

28.05.2020 | 07:15

Прав, е г-н Кисьов, в анализа си. Затова трябва да се мисли как да бъдат разширени границите на Пловдив като община за неговото бъдещо развитие

Отговори
2 3
прост пловдивчанин

прост пловдивчанин

27.05.2020 | 22:01

А бе Владо, на тая Арнаудова да не би да и подарявате по един апартамент във всеки комплекс, който строите всички предприемачи в Пловдив.Всеки ден глупости, глупости .........и пак глупости.Лично ти може и да нямаш проблеми, но имотния пазар се срива.Това е.Колкото и да не им се вярва на хората,не може световната икономическа логика да се диктува от Пловдив.ФАКТ.

Отговори
12 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?