Следвайте ни

Визионерът от Вирджиния: Дори и да направите грешка, просто действате

viber icon

През 1961 г. Уилям и Лусил Салатин решават да се преместят в долината Шенандоа, Вирджиния. Там купуват най-занемарената и изстрадала ферма в района и я преустройват, като използват изцяло традиционни фермерски похвати. Семейство Салатин се заема да сади дървета, изгражда огромни купчини компост, изравя езерца. Започва да мести кравите си на различна паша ежедневно с помощта на електрически огради. Мобилни огради използват всъщност за всички животни, които отглеждат, и така успяват да ги хранят целогодишно с разнообразни степни култури, въвеждайки принципа на ротационните пасища.

Днес фермата им е оазис на неиндустриализираното стопанство, а нейните продукти могат да се намерят на разстояние не повече от няколко часа. Тя снабдява с чиста храна 4000 семейства, 10 магазина и 50 ресторанта. А синът на Уилям и Лусил - Джоел Салатин, е обявен от списание Time за най-добрия фермер в света.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?