46

Viva Magenta ще е цветът на 2023 година

Баланс между природата и технологиите в пурпурночервено

2023-та ще премине под знака на Viva Magenta. Този силен цвят, който излъчва вибрации на жизненост и сила, е посочен за водещ в дизайна от американския институт Pantone. Всяка година архитекти и дизайнери насочват вниманието си към новите тенденции, които ще бъдат водещи през цялата година. Така PANTONE определя Viva Magenta за цвят на настъпващата 2023 г. Мотивът е, че това е цвят, който излъчва вибрации на жизненост и сила, нюанс, вкоренен в природата, произхождащ от семейството на червените цветове и изразяващ нов сигнал за сила.

"В епохата на технологиите търсим вдъхновение от природата

и това, което е истинско. PANTONE 18-1750 Viva Magenta е инспириран от червеното на кошенила - едно от най-ценните багрила, принадлежащо към семейството на естествените багрила, както и едно от най-силните и най-ярките, които светът познава", казва Леатрис Айземан, изпълнителен директор на Pantone Color Institute. И така, вдъхновен от противопоставянето между природата и технологиите, Viva Magenta се явява хибриден цвят. Той търси баланса между топло и студено, човека и дигиталния свят. Значенията, с които е наситен цветът на 2023 г., предвещават той да бъде използван често от артисти и дизайнери, за да отправят те своите послания. Дизайнерите от Pantone® не ни оставят дълго да се чудим как да съчетаваме новия цвят.

Къде е мястото му в архитектурата

Този пурпурночервен цвят предлага доста смели решения в архитектурата, когато се използва като основен цвят. В такива случаи е добре да имаме предвид материала и неговата текстура, за да не се получи прекалено ярък и нежелан ефект. Добър пример за работа с подобен нюанс е апартаментният комплекс на Рикардо Бофил La muralla roja, където цветът подчертава постмодерната форма на сградата, а текстурата на цимента омекотява силата на пурпурночервения нюанс.

Цветът на 2023 г. е подходящ и за прилагане върху полупрозрачни и ажурни повърхности. По този начин се създава въздушна атмосфера в пространството, която ще стои леко и балансирано, въпреки наситения нюанс. Студио Selgascano използват подобна концепция при проектирането на павилион за Триеналето в Брюж. Архитектите полагат полупрозрачен пурпурен винил върху тънки стоманени профили, за да създадат пространствена структура със специфична атмосфера, която променя обичайното възприятие за стария град.

Как да го използваме в интериорния дизайн

Интересна е комбинацията между Viva Magenta и неговите допълващи се цветове, с които се създават вълнуващи интериори, напомнящи за жизнеността на субтропичните страни. Ако изберем подобно съчетание, трябва много внимателно да вземем предвид мащаба на пространството, за да не се получи притискащо въздействие, което да ни кара да се чувстваме некомфортно, съветват дизайнерите.

Джеймс Фокс, историк на изкуството: Маджента идва като спасение, когато всичко изглежда сиво

Джеймс Фокс, историк на изкуството в Кеймбридж и автор на „Светът според цвета“, твърди, че по същество маджента е цвят за устойчивостта на човешкия дух. „Изглежда като добър и подходящ избор за период, когато всичко изглежда много сиво, тъмно и мътно и много хора са загубили надежда“, посочва Фокс. Още през 1859 г., след едновременни открития от химици във Франция и Южен Лондон, червеникаво-лилаво багрило започва да се произвежда от двете страни на Ламанша под името „фуксин“ или „розеин“. На следващата година е преименуван заради битката, водена от Франция и Сардиния срещу Австрия в град Маджента, Ломбардия, не заради окървавените униформи на войниците, както често се смята, а в знак на солидарност с Италия, бореща се за своята независимост.

Фокс прави паралел с войната в Украйна днес. „Преди година много хора никога не бяха чували за Мариупол. Сега това не е само име на домакинство, то е свързано с кауза, към която повечето хора са съпричастни. Точно както повечето британци подкрепят Украйна в нейната битка днес, през 19. век повечето подкрепят италианската война за независимост… Моментът, когато се появи маджента, е донякъде подобен на нашия.“

Актуално и за дома, и за офиса: Дизайнерите на "Оргахим" залагат на мурсала

Той е фин, нежен и успокояващ. Точно толкова, колкото е нужно, за да освежи и облагороди дома и офиса. Без да се натрапва, без да крещи - витален, стилен, лек. Цвят хамелеон от прекрасно зелено и сиво, с малко синьо и повече бяло. Мурсала! Това е цветът за 2023 година в интериора и архитектурата, определен в рамките на традиционната кампания на „Оргахим“ „Цвят на годината“, която дава погледа на професионалните общности към възможностите за работата с цветове и актуалния тренд за оформление на дома в помощ на потребителите.

Защо да боядисаме стените в цвят мурсала

Цветът ще ни донесе усещане за простор, прохлада и дълбочина със своята приглушеност и нотка мистичност. Същевременно ще ни връща към естествената жизнена енергия и връзката с природата, подобно на планинския мурсалски чай, който ни зарежда с енергия, виталност и сила. Дори визуалната близост с цветовете на билката пренася в интериора чудото на природата с вълшебни свойства, донесло на мурсалския чай славата на "лек за всяка болка".

Естетиката на естествените натурални продукти чудесно се допълва от цвят мурсала, който се комбинира отлично с топли вибриращи цветове, от една страна, и с натурални нюанси и материали, от друга. Тази амбивалентност на цвета го поставя хармонично до актуалните стени от бетон, до мрамор на пода или до тъмни цветове на дървото, които ще задават енергичност и категоричност в помещенията през следващата година.

Водещи в избора на цвят за 2023-та бяха основните тенденции, които движат работата с цветове. Взаимодействието между предметите, отношенията, пространство и място вече са други. Пандемията промени поведението ни и дигитализира голяма част от света ни, което също се наслагва към собствените ни предпочитания и вкус в оформлението на интериора, каза Емил Кунчев - маркетинг мениджър на „Оргахим". По думите му, балансът между тях ще придава уют и комфорт, които ще търсим в дома през следващата година. „Според нас 2023-та ще отразява органичния живот в интериора и цветът мурсала ще е онзи елемент, който ще подобри начина, по който възприемаме пространството и преживяването в дома ни“, категоричен бе Емил Кунчев.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?