Следвайте ни

Вижте коя нация се избива да купува жилища у нас

С по-ниските цени на имотите България изпревари Турция и Испания

България е най-популярната сред руснаците страна за покупка на жилище зад граница, показват данните за второто тримесечие на 2019 г.  на портала HomesOverseas.ru. На второ място в класацията е Турция, а на трето - Испания.

Четвъртата по предпочитания за сдобиване с имот държава е Кипър, а петата ​-Италия. Сред другите държави, където се търсят жилища, са Черна гора, Чехия, Германия, Гърция и Египет. 17,9% от търсещите имот руски граждани са избрали България. Това е ръст в сравнение с първото тримесечие, когато запитванията са дошли от 15,1 на сто от клиентите, съобщи Вести.ру.  


Заради икономическата криза търсенето се пренасочва към по-достъпни страни и региони. Основната причина, заради която България е най-предпочитана, са по-ниските цени на недвижимата собственост в сравнение с останалите европейски страни, смята експертът Фьодор Дробишев. Средната цена на жилищата у нас е 500 долара на кв. метър. За 2,8 млн. рубли (76 хиляди лева) човек може да си купи двустаен апартамент в популярната Бургаска област. Почти толкова струва и жилище в Слънчев бряг на 500 м от плажа. 


Заради по-скъпите цени по-назад в класацията остават държави като Гърция и Франция. По Данни на Агенцията по вписванията от тази пролет над 81 хил. руски граждани разполагат с недвижима собственост у нас. 

Руслан Йорданов

Журналист

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?