44

Възраждат идеята за лифт от Марково до хижа „Здравец“

Да възвърнем идеята за лифт от село Марково до хижа „Здравец“. Това предлага доцент Димо Христозов. Само така ще стане туристически център като Банско и Пампорово, мотивира се пловдивчанинът, който е пенсиониран преподавател от Университета по хранителни технологии и не за първи път подвига въпроса за изграждането на подобно съоръжение. Идеята за лифта битува от 80-те години на миналия век, когато кмет на Пловдив е Димитър Бакалов. По онова време - от 1986 до 1988 г. - в мандата на този градоначалник е изготвен идеен проект за два лифта. Единият трябва да тръгне от село Марково, а другият - от село Белащица. И двата трябва да достигнат до хижа „Копривките“.

Взето е още едно решение - от двете села до хижа „Здравец“ да се направи двоен седалков лифт. Дори чехи строители искали да построят лифта, но по-интересното е, че цялата история около тези съоръжения идвала от идеята селата в Родопската яка, като Марково и Белащица, да станат сателитен пловдивски град. Бурната урбанизация на родопските села в годините след това само доказа, че в цялата работа има хляб.   

„През 1986 г. Община Пловдив излезе с призив към гражданите за доброволни финансови вноски с цел построяване на лифт от Пловдив до близките Родопи. Тогава бяха събрани близо 5 млн. лв.", припомня Христозов. След проектиране на съоръжението е избрана чешка фирма, която да извърши строежа. Тогава се прави и първата копка на въпросния лифт - с начална точка село Марково и край - хижа „Здравец“. 

"По онова време медиите подробно описваха идеята, но не след дълго време спряха да говорят за лифта, а парите бяха насочени в друга посока“, припомня доцентът. Според него, ако въпросната идея се реализира, гражданите ежедневно ще могат да правят здравословен преход до близките Родопи, по подобие на софиянци, които често катерят Витоша.    

„С нашия лифт, който ще бъде екосъоръжение, това дори ще е още по-приятно. Ето защо ние, пловдивчани, трябва да искаме и настояваме да имаме лифт!“, надява се да намери повече съмишленици и подкрепа Христозов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ива

Ива

08.11.2023 | 19:16

Категорично "Против". Оставете най-после природата да диша. Че пък и два. А тея дето ще стигнат до Белащица и Марково къде ще паркират? Жителите им дали ще искат да се набутате да дворовете им. Изобщо не ви пука за здравословния преход, а ви се привиждат Банско, Боровец.

Отговори
6 2
Юлия

Юлия

08.11.2023 | 18:09

По-голяма глупост не бях чувала. И без лифт на хижа Здравец има ли сняг няма къде монета да пуснеш. За мен това не е туризъм. Нека не правим грешката на рилски езера. Пак се мисли само за пари. Който има желание раничката и лек ти път. Става и с кола, но лифт????????????????

Отговори
7 4

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?