Следвайте ни

Въвеждат „зелени" обществени поръчки за сградите

В МРРБ разработват базови модели за саниране, като спазват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда

viber icon

Санирането не е лепене на стиропор, а устойчив строителен процес, който цели не само постигане на общоевропейски цели, а и подобряване на условията на живот на гражданите. Ето защо фокусът в новите проекти за саниране на сградите е върху тяхната устойчивост. Това каза арх. Георги Коларов, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, на форума „Стратегическа инфраструктура и инвестиции 2021 г.“

На този етап у нас се разработва методология за жилищните и нежилищните сгради

„Оставяме енергийната ефективност на първо място като ръководен, хоризонтален принцип за постигане на устойчивост. Наред с това продължаваме прилагането на екологичните, икономическите и социалните критерии в обхват, отговарящ на спецификата на устойчивото енергийно обновяване“, посочи арх. Георги Коларов, съветник на министър Виолета Комитова, представяйки основните принципи в изготвяната от МРРБ документация. Реализацията на тази задача минава през изпълнението на различни екологични и икономически обосновани решения с широко използване на цифровите технологии.

Но един от най-важните елементи в цялостната политика по декарбонизация и постигане на климатичен неутралитет е обновяването на сградния фонд. На сградите в Европейския съюз се падат 40% от употребата на енергия и 36% от въглеродните емисии.  До 2030 г. ЕС трябва да намали емисиите от тях с 60%  и изразходването на енергия с 36%. Затова от ключово значение е изпълнението на комплексни мерки за подобряване на енергийна ефективност, обясни арх. Коларов.

Новото е, че се въвеждат „зелени" обществени поръчки

за нежилищните сгради и се препоръчват такива за жилищните като базисен инструмент за постигане на устойчиви практики. С помощта на оценка на жизнения цикъл на сградите по-лесно ще се постига икономическа и екологична целесъобразност на проектите. В тях ще бъде  заложено ефикасното използване на ресурси на принципите на кръговата икономика. Декарбонизацията и климатичната неутралност ще се постигне с намаляване на разходите за първична енергия с мащабно интегриране на възобновяеми енергийни източници.

Освен това се разработват базови модели за саниране на различните типове сгради, като се спазват изискванията за термичен комфорт, качество на въздуха и достъпна среда. Предвидени са и реформи, които да облекчат изпълнението на проектите, а именно създаването на звена на принципа "обслужване на едно гише", информационна система за дигитализиране на данните по администриране и контролиране на процеса, допълнителни мерки за достоверно и прецизно определяне енергийните характеристики на сградите, анализ на жизнения цикъл и други. Предвиждат се изпълнението на иновативни решения и пилотни проекти, които показват ползите от санирането.

 

Новият хит е изолация с микропластмаси

Пластмасата си заслужи печалната репутация на един от най-опасните замърсители на планетата. Тя обаче може да се използва ефективно и като изолация в строителството. Италиански учени разработиха ефективен материал, който се състои от екстракт от червени водорасли, или по-скоро агар-агар, както и от най-малките пластма-сови отпадъци.

Зад иновацията стои Марко Каниато, изследовател и преподавател във Факултета по естествени науки и технологии в Университета в Болцано. Неговият изолационен материал, който сега е патентован, се основава на биополимер. За основа служи екстракт от агар-агар, който се използва като растителен желиращ агент. Каниато добавя калциев карбонат към този полимер и след това го смесва с прахообразна пластмаса, която е подобна на микропластмасата, открита в океаните.

Това са частици от полиетилен, PET, експандиран и разпенен полистирол. След като материалът се желира, той се замразява при минус 20 градуса в продължение на 12 часа и след това се лиофилизира, за да се отстрани водата. Крайният продукт е порест материал, който може да се използва като алтернатива на каменната вата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Яяяя

Яяяя

05.08.2021 | 08:58

Значи ще смелим фибран и стиропор на прах, ще добавим малко найлон и полипропилен, ще ги омешим с агар-агар и ще получим алтернатива на каменната вата. А направо да си ги ползваме за топлоизолация не може ли или да се рециклират ако са на парчета?! Или ще станат огнеустойчиви като каменната вата?! Глупости на пеперудки!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?