44

Въвеждат задължително образование за брокерите

Министерството на образованието публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за придобиване на квалификация по професията „брокер“. С нея се предлага да има държавен образователен стандарт (ДОС) за придобиване на квалификация по въпросната професия. Така постепенно държавата внася регулация в сектора на недвижимите имоти, въпреки че Закон за брокерите на недвижими имоти все още няма.

В наредбата са упоменати изискванията за знанията, уменията и компетентностите, необходими за упражняване на професията, които са задължителни за всички образователни и обучаващи институции, които имат право да организират обучение, завършващо с издаване на свидетелство за професионална квалификация или удостоверение за професионално обучение по професията. 

Според новите изисквания хората, обучавали се по новите правила, могат да работят като агент на недвижими имоти, брокер на недвижими имоти, агент управление на собственост, както и като търговец на недвижими имоти.

Национално сдружение брокери на имоти (НСБИ) от години настоява за приемане на специален закон на бранша в България при спазване на Европейското законодателство и осигуряване на либерален подход за достъп до професията, без да се въвеждат допълнителни пречки като изискване и на лиценз, при това издаден от частна структура (камара). Счита, че за упражняване на дейността е достатъчно притежанието на професионална диплома или професионален стаж. Мнението на членовете на сдружението е, че липсата на контрол води до трудности както за коректните брокери, така и за крайния потребител, както писа „Марица“. 

НСБИ подготви законопроект, в който основната философия е в бранша на недвижимите имоти да има прозрачност. Тя може да бъде най-добре осигурена от Национален регистър на брокерите на недвижими имоти, създаден и контролиран от държавен орган. Добри практики в това отношение има не само в европейските страни, както бе споменато в отговора на ЕК, но и в България. Това е например Информационният регистър на одобрените програми за повишаване квалификацията на педагогическите специалисти към Министерството на образованието и науката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?