Следвайте ни

Васил Караилански - предприемачът-хамелеон

От търговията с петрол до емблематичния бизнес център "Микрон" - през всичките тези години пазарът ни е подсказвал какво да правим, казва бизнесменът

viber icon

НОВАТА ПОРЕДИЦА НА "МАРИЦА" - "Строителите на съвременния Пловдив"

Със своите бързо развиващи се икономически зони и безработица под 4% Пловдив се превръща в привлекателно място не само за работа, но и за живеене. Демографската картина в областта е значително по-благоприятна от общата за страната. Причината? Градът привлича нетни мигранти от други области. Чуждестранните студенти също са голяма и платежоспособна група, заинтересована да купува жилища заради високите наеми.

Всички тези фактори поддържат ентусиазма в строителния бранш. И съвсем логично големите проекти в Пловдив са жилищни. Кои са пловдивчаните, които инвестират в имотния бизнес, и къде строят днес? Как инвеститорите работят с местната администрация и има ли "богоизбрани" в бранша. Разказваме ви в новата си поредица.

„Всеки един бизнес е полезен, когато е построен в правилното време. Това се постига с една-единствена формула - труд, труд и само труд. Правилно разпределение на инвестициите и създаване на добър екип”. Собственикът на бизнес компания „Микрон” Васил Караилански е човек, който знае какво говори. Той е проверил своя бизнес модел в годините. И се е убедил, че всеки детайл от него е пътят към успешното предприемачество.


Неговата фирма “Микрон” тръгва в зората на демокрацията, когато Караилански произвежда продукция за родните военни заводи. После избира прохождащия по онова време бизнес с петрола. Навлизането на пазара ни на големите вериги с бензиностанции обаче го принуждава за направи нов завой и така неговата фирма се реализира успешно в хотелиерството и в строителството на жилищни сгради. „През всичките тези години пазарът ни е подсказвал какво да правим, важно е да усетиш момента” - такава е равносметката на предприемача днес.

Най-големият проект на „Микрон” досега е комплекс „Южен полъх" в пловдивския район „Южен”. Днес компанията инвестира в бутиковия 8-етажен хотел на “Мария Луиза”, точно срещу църквата "Света Петка". Екипът му развива паралелно и собствена птицеферма и зърнобаза в с. Трилистник.

В зората на соца

Началото на „Микрон” е в далечната 1989 година. Бизнесът на Караилански по това време е напълно законен - по Указ 56, който даваше възможност на инициативните хора да натрупат лично състояние. Чрез договор с военни заводи започва производство на метални изделия. За целта създава собствен и добре оборудван цех, наема работници, на принципа бригада към предприятие. Произвежда метални изделия, машини - включително и за военните ни заводи, като „Дунарит”, Русе, „Експал България“ АД - Габрово и „Електрон” в Трявна. В годините на прехода обаче, когато военната индустрия се срива, този пазар в един момент остава в безтегловност. Тогава Караилански тръгва да търси ново поприще.

Марката „Микрон” и петролът


В началото на 90-те Васил Караилански започва да създава верига от бензиностанции. По това време тя е най-голямата в Пловдив.


„Нямах пари, за да купя готова бензиностанция. Тогава си казах: защо да не я построя сам. Така се започна”, разказва Караилански. До края на миналия век „Микрон” вече има 12 бензиностанции - в Пловдив и региона - плюс още 10 газстанции. Първата бензиностанция е построена в с. Стряма, втората - в Бяла река, Първомайско. След това идва ред и на Пловдив.


Освен с търговия на дребно с горива фирмата прави и доставки на едро. Печели търгове на общини и предприятия и годишно продава над 15 000 тона горива. „Бяхме № 1 в Пловдив и в региона в търговията с горива. Захранвахме цялата община с нафта: училища, детски градини, пансиони”. Периметърът на дейността им обхваща Пловдив, но достига и Карлово, Хасково, Пазарджик, Хисаря. С навлизането на големите западни вериги бензиностанции обаче Караилански постепенно се оттегля от петролния бизнес. Отначало дава бензиностанциите под наем, после ги разпродава. Главен купувач на създадената база е гръцката „Еко Елда", която сваля табелите на „Микрон" и поставя своите - бензиностанции „Еко".


Хотели и строителство


По това време „Микрон” навлиза в хотелиерството. Първият им хотел е четиризвездният „Калина гардън" в Слънчев бряг. Сградата - едноетажна постройка - е вдигната още в годините на социализма и е сред първите хотели в емблематичния днес курорт. „Сринахме го до основи и проектирахме всичко отново”, разказват от компанията. Днес „Калина гардън” предлага 4-звезден лукс, разполага с 900 легла върху разгърната площ от 30 000 квадрата. За шест месеца в годината наемат около 130 човека, които да обслужват туристите.


След това строят втория си хотел, този път в Банско. През 2007 година 5-звездният „Гинес", който е само на 300 метра от лифта за пистите в Банско, е сред номинираните в категория "Ваканционни хотели" за Сграда на годината 2007. Като архитектура хотелът прилича на Рилския манастир - той има четири корпуса, развити около покрит вътрешен двор - атриум, в центъра на който една колона, умалено копие на Айфеловата кула, крепи стъкления покрив. В него има и богато обзаведен СПА център.


За разлика от курортите в Пловдив предприемачът залага на сградите с жилищни и обществени функции. В средата на 90-те години в активите на предприемача влиза печалноизвестният блок „Пежос" на бул. „Източен". Купува го от общината и го превръща в бизнес център - един от знаковите за града. Следва друга крупна инвестиция - жилищно-търговският комплекс „Южен полъх" на бул. „Южен". За да го построят, от „Микрон” купуват земята от множество дребни собственици на изгодни цени. В началото теренът е жалка гледка, превърнат в бунище от храсталаци, спомнят си от екипа. Днес булевардът пред „Южен полъх" направо свети от свежите цветове на блокчетата. Това е един от първите комплекси от затворен тип под тепетата. В него освен 250 апартамента има още поликлиника, магазини, ресторант, аптека, банков клон, фризьорски салон и офиси.

Днес елегантните малки кооперации са запазени марка в бизнеса на строителна компания „Импулс Пропърти груп” - част от холдинга „Микрон”. Управлява я синът на Васил Караилански - Иван Караилански. Наскоро младият предприемач започна строителството на малка бутикова сграда на бул. „Мария Луиза”. Освен нея завършва друга жилищна сграда на ул. „Пере Тошев” и стартира още два нови проекта - единият е за малка кооперация на ул. „П. Парчевич”, а другият - на ул. „Победа”, зад ресторант "Ефир".

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?