46

Вързаха индексацията в строителството с инфлацията

Малко преди да бъдат разпуснати, депутатите се напънаха да сложат край на драмата в строителния бранш. На последното си заседание 47-ото Народно събрание разреши индексация на договорите за строителство. Депутатите приеха промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП) на първо и второ четене. Съгласно одобрените текстове, вписаните цени ще се коригират според поскъпването на ocнoвни cтoки и мaтepиaли, кoитo фopмиpaт cтoйнocттa нa дaдeн дoгoвop. Индeкcaциятa щe ce извъpшвa cпоред мeтoдикa, oдoбpeнa c aкт нa Mиниcтepcкия cъвeт.

До развръзката се стигна след протести на строителните фирми, които заплашиха, че може да спрат работа, а страната да изгуби милиарди от ЕС заради недовършени инфраструктурни проекти.

В мотивите към законопроекта се казва, че с гласуваните промени ще бъде създаден правен механизъм, който да даде възможност да бъдат изпълнени вече сключени договори за възлагане на дейности с предмет строителство, ремонт, реконструкция и модернизация, доставки и услуги (в т.ч. договори за инженеринг) при така създалата се ситуация и да бъдат преодолени последиците от прогресивната инфлация в цените на строителната продукция, доставки и услуги, с оглед обезпечаване на правната сигурност и гражданския оборот.

Депутатите обаче отхвърлиха друг законопроект за промени в ЗОП - на депутати от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. С него се предлагаше ограничаване на инженеринга в строителството, като идеята беше той се прилага за изграждане на обекти само в изрично определените от закона случаи.

На прощаване с властта от правителството на Кирил Петков продължиха да настояват, че сключените договори с авансови плащания трябва да се преразгледат и да се плати само на изрядните фирми, които са около 20 на сто. "По инхаус процедури в последните години са възложени и впоследствие - превъзложени, дейности на стойност над 3,6 млрд. лева. Примерите са ясни - АМ „Хемус" (2,7 млрд. лв.) и пътят Видин-Ботевград (900 млн. лв.). Налице са и данни за манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки. Разходваният ресурс надвишава дори прогнозните стойности на самите обществени поръчки", съобщи заместник-министърът на финансите Андрей Цеков. И добави, че най-пресният пример е решението за възлагане на магистралата Русе-Велико Търново - при прогнозна стойност на поръчка 981 млн. лв. за 1,5 млрд. лв.

Последен рунд от сблъсъка между премиера и регионалния министър Гроздан Караджов беше заради едностранно прекратяване от страна на АПИ на всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.   

"За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях. Същите, взели стотици милиони на тъмно за работа по пътищата, с договори, по които текат проверки заради порочни строителни практики. С прекратяването на новите прозрачни обществени поръчки АПИ възпрепятства пътната поддръжка в държавата в следващите 6-7 месеца и поставя в риск здравето и живота на гражданите. Това не трябва да се допуска", възмути се Кирил Петков. 

Разправията около спрените от АПИ обществени поръчки съвпадна с протестите на пътностроителните фирми, които два дни поред блокираха 20 възлови кръстовища в страната. В крайна сметка от Браншова камара "Пътища" решиха да прекратят протестите, за да изчакат назначаването на служебно правителство, с което да потърсят разрешение на проблемите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?