46

Вакрил Запрянов: Там, където има държава с правила и закони, се работи лесно

Имаме всички разрешителни за новата ни кариера за мрамор, както и необходимите съгласувателни писма от институциите 

Веригите за внос на строителните материали се нарушиха - от Китай, но и от Украйна, откъдето идваше желязото

При нас няма силно повишение в цените на жилищата, които продаваме. Само че пазарът е сложен - съобразяваме се основно с търсенето.

 

- Г-н Запрянов, фирмата ви „Запрянови 03“ се намира в процес на концесионна процедура по повод на кариери за добив на мрамор в държавен имот над село Горнослав. Заявихте, че всички документи за новата ви кариера са изрядни. Какво ще отговорите на протестиращите жители от селата Горнослав, Долнослав и Червен?

- Отнасяме се с разбиране към тревогите на местните хора по повод на бъдеща дейност по тази концесия. Огромна част от тези страхове са напълно неоснователни, но за жалост, същите умело се ползват за всяване на психози и чертаене на апокалиптични картини как местните хора щели да останат без поминък, въздух и вода заради концесията. 

Нищо от това не отговаря на истината и няма физически и законови причини за страхове. Отстоянията на терените на концесията, както и методите на добиване, изрично описани в концесионните ангажименти, са такива, че има нулев риск за населените места, водоизточници, природа и  състояние на атмосферния въздух. Всеки, който коректно се интересува от тези обстоятелства, може да се увери в достоверността им във всяка една държавна институция, която има отношение към тази концесия, включително и при нас, във фирмата.

В една държава трябва да се спазват законите и ние го правим. Имаме всички разрешителни за обекта, както и необходимите съгласувателни писма от институциите: АПИ, Басейнова дирекция. Всичко ни е изрядно. За тази кариера има решение на Министерския съвет. Да не говорим, че проектът ни е съгласуван и подписан от три министерства - Министерство на околната среда и водите, МРРБ и Министерство на здравеопазването.

- Как се отразиха събитията от последните две години ​- войната в Украйна и здравната криза - на вашия бизнес? Промени ли се строителството?

- Строителният процес се затрудни и оскъпи. Първо веригите за внос на строителните материали се нарушиха ​- от Китай, но и от Украйна, откъдето идваше желязото. Реалностите вече не са същите. Като начало, пандемията почти спря вноса и провокира това повсеместно повишаване на цените на материали и суровини в строителството.

Как ни се отрази всичко това ли? Още в средата на миналата година се оказа, че да дадеш оферта за нов строителен обект е направо непосилна задача. Доставчиците ни дават цена, валидна само в рамките на деня, а ние участваме в много търгове. Имам отдел, който се занимава само с това - да изготвя оферти, но на практика, не можем да дадем дългосрочна оферта. На който и да е инвеститор: държава, община или частник - без значение.

- Нормализира ли се процесът?

- Все още не. В последните две години се наложи актуализация на цените в строителството. Знаете, държавата също се ангажира с този процес. Само че и сега, когато участваме в търговете, ни е много трудно да дадем категорична цена.

- Кои инвеститори бяха склонни да проявят разбиране в подобна ситуация?

- В последните години сме изпълнявали големи поръчки към EVN. Един от обектите беше за административна сграда на Карловско шосе, другият е за по-малки когенерации - в районите „Южен” и „Северен”.

Когато доставките на материали, внос от чужбина, се влошиха, това беше един от инвеститорите ни, който подходи с разбиране. По онова време имахме сериозни проблеми. Трудно спазвахме условията по договорите, но те ни влязоха в положението.

- Традиционно работите по обекти в цяла България. Как започвате новата 2023 година? 

- Фирмата ми разполага с 250-300 работници. В последните две години приключихме работата си по два ключови проекта - те са свързани с реконструкцията на центъра на Плевен, където работихме по централния площад на града. Малко преди това фирмата ми завърши и Водния цикъл на същия град. Ремонтираме и центъра на Асеновград, където завършихме първия етап от проекта. Площадът вече разполага с модерно видеонаблюдение, включващо стационарни и подвижни камери с изключително висока резолюция, които пазят от вандали. С отпуснатите от правителството 300 000 лева строим ново крило към манастира „Света Троица“ на Кръстова гора. То ще подслонява най-нуждаещите се поклонници. Както знаете, хиляди вярващи идват в тази свещена местност на Кръстовден. И не само тогава. Ако всичко върви по план, ще го завършим до септември тази година.

Работим и по възстановяването на манастира „Св. Петка“ над село Мулдава.

Завършихме ремонта на неделното килийно училище в Широка лъка. Тук искам да припомня, че школото, построено през 1888 г. с дарения, отвори врати отново като Музей на духовността. В музейната експозиция се показват артефакти, документи и фотографии, свързани с историята на Широка лъка и експонати от ранното християнство. Строим и жилищни сгради, като предприемачи. Въпреки истерията със скока в цените на строителните материали, при нас няма силно повишение в цените на жилищата, които продаваме. Само че пазарът е сложен - съобразяваме се основно с търсенето. Затова новите ни апартаменти са предимно двустайни и тристайни. Имаме жилищно строителство в Асеновград, но и в Пловдив. Предстои ни да започнем две нови жилищни секции в пловдивския квартал „Остромила“.

- Продължавате ли да строите в Германия?

- Да, имаме сериозни обекти зад граница. В Германия сме построили 48 апартамента в Щутгарт, още 24 жилища във Фрайбург, жилищен комплекс, пътища, подземни гаражи, 3 жилищни блока и 19 еднофамилни къщи в Ноинщад. Вдигнахме клиника в Дармщад и дом за стари хора в Герсхайм, също огромен жилищен комплекс в Хайделберг. Наши работници работиха по 14 триетажни еднофамилни къщи с подземни гаражи в Щутгарт - Остфилдерн, както и по строежа на мол с обща квадратура 72 000 кв. м в Инголщад.

Там, където има държава, се работи лесно. В Германия сме подизпълнители, водим наши работници оттук. Немската фирма, с която имаме договор, доставя материалите ​- ние строим. На Запад всичко е много по-лесно ​- германците имат правила, имат закони и когато докажеш възможностите си, дори не е необходимо да се явяваш на търг. Вземаме поръчките с директно възлагане. Освен това тези хора сами актуализират цените в строителството. Просто са сигурни, че ще получат качествена работа от нас, имат ни доверие. А и стандартът е висок - плащаме на работниците си по 2500-3000 евро на месец заплата. Зависи от работата.

- Какви са очакванията ви от тази година?

- Оптимисти сме за бъдещето. Само да сме здрави, винаги ще има работа. Държим много и на нашите работници, те са били до нас и ние до тях през всичките тези години.

Преди години отидох до Йерусалим. Още помня това пътуване. Най-силно ме впечатли надписът на чист български език. Видях го върху църквата „Рождество“ във Витлеем, върху арката вляво от входа има красива стара мозайка с надпис „Сердика“. Артефактът е в чест на църковния събор в земите на днешната българска столица София, свикан през далечната 342 г. Това показва какъв живот е имало по нашите земи в онова време - живот, изпълнен с ценности, със завидна култура и подем в духовния живот.

ВИЗИТКА

Вакрил Запрянов основава семейната фирма „Запрянови-03“ ООД на 1 декември 2003 година. Днес управлява дружеството заедно със сина си Георги Запрянов. Централната строителна, складова и административна база е разположена на територията на индустриалната зона в град Асеновград. От самото си създаване дружеството ориентира дейността си към комплексно строителство. Имат обекти и в Германия. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?