Следвайте ни

Важно за всички, които теглят жилищен кредит

viber icon
В момента пазарът на недвижими имоти е в разгара си. Цените растат, строят се нови имоти и хората купуват. Инвестициите в недвижим имот у нас винаги са били нещо предпочитано поради ред причини. Доста хора, които купуват жилище, за да живеят в него или го купуват с цел инвестиция теглят кредит за покупката, пише actualno.com.

Нека видим какво трябва да имаме предвид когато теглим кредит: 

1) Срока на кредита - важно е да видим за какъв период от време ще изплатим задължението си към банката. Масово хората предпочитат да изтеглят кредит за по-дълъг период от време, за да имат ниска месечна вноска. Логиката е, че ако могат да си позволят ще го погасят предсрочно и ще платят за това наказателна лихва на банката. 

2) Лихвеният процент - всяка банка има публикувана методология за това как се изчислява лихвеният ѝ процент. Това е посочено в общите условия на кредита, като пазарните индекси, на които се базира лихвения процент са публични и могат да бъдат проследени исторически назад. Освен това всяка банка посочва и колко горница слага за себе си. 

3) Видът на лихвата - кредитът ви може да бъде с фиксирана лихва за определен период от време и в това няма нищо лошо. Важно е да видите как лихвата се променя след изтичане на този фиксиран срок. Колкото по-близки са двете лихви, толкова по-добре. 

4) Такси и "скрити" плащания - когато теглите кредит не си мислете, че сумата, която ще платите ще бъде само тази за кредита. Има редица банкови такси и срокове, които трябва да вземем предвид и те са различни в зависимост от вида на финансовата институция, която сме избрали. Много хора забравят да ги сложат в сметката и остават разочаровани. 

Това са четири основни неща, които да имаме предвид когато гледаме подходящ жилищен кредит за нас. Дяволът е в детайлите - гледайте внимателно и си правете сметката, за да не бъдете ощетени! 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?