Ударно строят ключови обекти в Пловдив

НСИ отчита спад с 49.5% в издадените разрешителни за строеж, но работата по обектите не е спирала

През първото тримесечие на 2020 г. общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешителни за строеж на 201 жилищни сгради със 701 жилища в тях. Това е с 49.5% по-малко нови жилища в сравнение с 2019-а, сочат цифрите от НСИ. Въпреки видимия спад работата по строителните площадки под тепетата не спря. Дори под заплахата от COVID-19.

Екипирани с предпазните маски, задължителните каски и ръкавици, строителите показаха на живо как се обезопасява строителната площадка в условия на епидемия. Въпреки че в Наредбата за здравословни и безопасни условия на труд няма специални изисквания за подобни извънредни ситуации.

Какво се случи през тези 3 месеца на някои от знаковите строителни площадки в Пловдив?   

С вплетен трибагреник във фасадата 

За тези три месеца „Томов Плаза” в терeна на бившата Мебелна къща нарасна сериозно. „Към момента са изпълнени 90% от грубия строеж на комплекса. Очакваме в края на юли 2020 г. да вземем и Акт 14“, казват от компанията инвеститор „Стройколукс“. От там уточняват, че проектът им е с гарантирано финансиране до Акт 16 от „Уникредит Булбанк" ​- техен партньор. Точно преди началото на извънредното положение предприемачът Христо Томов обяви, че навръх всеки национален празник - 3 март, 6 май, 24 май, 6 септември и 22 септември, комплекс „Томов Плаза” ще свети в цветовете на българския трибагреник. За целта декоративните елементи - със знак „Т” ​- по фасадата ще са осветени в бяло, зелено и червено, за да напомнят за символиката на българския флаг.

Всяка сериозна фирма има план за действие

„Извънредната обстановка изненада бизнеса в определена степен, но все пак смятам, че всяка „работеща“ и утвърдена фирма би трябвало да има определен „план за действие“ при настъпване на извънредна ситуация. Ние имаме такъв план и го следваме. Спад на работата при нас няма - строителните обекти са в планирания график, всички служители са на работа при строго спазване на мерките, посочени от министъра на здравеопазването и извънредния щаб. Все пак здравето на екипа ми е на първо място!“, каза за „Марица“ Симеон Пищалов, собственик на строителна компания „Арх Ситистрой“.

По време на пандемията строителите му завършиха на груб строеж комплекс „Тоскана Резиденс“ в квартал „Остромила“. На финала е работата и по поредната „Магнолия“ - този път на ул. „Рая“ в най-зеления кв. „Западен“.

„Междувременно в ход са още няколко от инвестиционните ни намерения, които са на етап проектиране. Т.е. работата при нас не спира и нямаме притеснения от намаляване на интереса към жилищните ни комплекси“, допълва предприемачът.  

Още 100 жилища на метри от Гребния канал 

Поради сегашното извънредно положение бихме искали да ви уведомим, че работата ни по изграждането на жилищен комплекс "Регата парк Западен" продължава - четем в пост на международната компания Platinium, която строи на метри от Гребната база. „Можете да бъдете сигурни и уверени, ние сме абсолютно искрени и поемаме голяма отговорност към целия процес на работа и преди всичко към нашия екип, който е напълно защитен. Вярваме, че с общи усилия, отговорност и търпение ще преминем този период!“ Проектът заема парцел от 4,301 кв.м и е с разгъната площ от 7303 кв.м. В него ще има 3 жилищни секции на 5 етажа с общо 93 апартамента. Средните квадратури на жилищата са от 39 кв.м до 190 кв. м. Жилищата на първите етажи притежават веранда и собствен двор.

Складът на Томасян се подготвя за висок клас жилища

Жилища от висок клас, развити на две нива, ще трансформират бившия склад на Томасян - такива са плановете на предприемача Стефан Папалезов, който купи преди време сградата, заключена между бул. „Руски” и „Велико Търново”. Дълги години тя се ползваше от Стоматологичния факултет.

Днес цялата постройка е „облечена“ в рекламно пано, показващо проекта, който ще се реализира. Зад него в момента сградата се укрепва конструктивно. Красивата постройка става изцяло жилищна - не искаме да дублираме различни функции като офиси, магазини, уточнява инвеститорът. Идеята му е да предложи комфорт на обитаване от нов тип.

201 сгради с разрешителни

През първото тримесечие на 2020 г. общинските администрации на територията на област Пловдив са издали разрешителни за строеж на 201 жилищни сгради със 701 жилища в тях и с 85 995 кв.м разгъната застроена площ (РЗП), на 9 административни сгради с 14 688 кв.м  РЗП и на 101 други сгради с 49 182 кв.м  РЗП.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват с 23.0%, жилищата в тях ​- с 27.6%, а общата им застроена площ​ - с 29.7%. Броят на разрешителните за строеж на административни сгради бележи увеличение с 80.0%, а тяхната РЗП е над два пъти повече. Издадените разрешителни за строеж на други сгради бележат спад със 17.2%, а тяхната РЗП - с 53.0%.

В сравнение с първото тримесечие на 2019 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради намаляват с 8.6%, жилищата в тях ​- с 49.5%, а разгънатата им застроена площ ​- с 50.8%. Броят на разрешителните за строеж, издадени на административни сгради, нараства два пъти, а тяхната РЗП е над шест пъти повече. Издадените разрешителни за строеж на други сгради са по-малко с 12.2%, а тяхната РЗП - с 49.3%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Реалист Балкански

Реалист Балкански

03.06.2020 | 19:20

Престъпници.... До гребният канал

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?