3906

В Пловдив – скок с близо 4% на сделките с имоти

Само за едно тримесечие жилищата у нас са поскъпнали със 7,1 на сто спрямо едва 1,2% в края на 2023 г., сочи послединя анализ на пазара на BULGARIAN PROPERTIES – агенцията, която наскоро беше обявена за аген;ия на годината и лидер в продажбите на имоти ново строителство. В анализа се посочва, че в цялата страна цените на жилищата са се повишили с 16% за година, което е значително ускоряване на ръста спрямо 2023 г., когато те се покачваха с около 10% на годишна база. 

Данните на НСИ сочат, че цените на жилищата у нас са се върнали към силен ръст през първото тримесечие на тази година. 

Варна е лидер сред големите градове в страната по годишно поскъпване на жилищата благодарение на голямото увеличение при цените на новото строителство, а двуцифрени ръстове на годишна база отбелязват също София и Бургас. 2024 г. започна силно за жилищния пазар в София, Пловдив, Варна и Бургас от гледна точка на брой изповядани сделки, показаха данни на Агенцията по вписванията. Първото тримесечие в столицата беше най-силно за сделките от 2008 г. насам, а във Варна и Бургас те нараснаха съответно с 12,8% и 9,7% след година и половина на спад. Пловдив също отчете увеличение на сделките с близо 4%.

Публикувани през май данни на НСИ показаха, че средната месечна работна заплата у нас продължава да ускорява ръста си, като през първото тримесечие той е достигнал 16,8% на годишна база, т.е. на годишна база цените на жилищата са нараснали приблизително с темпа на покачване на заплатите. На тримесечна база обаче средната заплата у нас е нараснала само с 3,5 на сто, два пъти по-бавен темп от този на цените на жилищата през същия период.

Жилищата са поскъпнали значително по-бързо от темпа на инфлацията през първото тримесечие. Тя започна годината на ниво от 3,8% през януари и се забави до 3 на сто към март. Към май тази година инфлацията вече е равнище от 2,3 на сто, сочат още данни на НСИ.

Силен двигател на жилищния пазар у нас е ипотечното кредитиране, чийто обем продължи да расте силно и през първите три месеца на тази година благодарение на лихвите, които остават на едни от най-ниските нива в ЕС.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?