Следвайте ни

В Пловдив: Наемите падат, имотите още държат цени, докога?

viber icon

В момента се наблюдава интересен феномен с апартаментите под наем, които бележат драматичен спад. Ако предишните години двустайните квартири в топ студентските квартали около МУ и ПУ са се отдавали срещу 700-800 лв., сега хазяите трудно прибират дори 400 лв. „Студентите ги няма! Откакто започна пандемията, всички са си по родните места и се учат онлайн“, жалват се наемодатели. Брокерите обясняват, че загубата на работа и „хоум офисът“ също са сред причините временно пребиваващите да се изнесат от Пловдив. „Просто няма толкова голямо търсене на квартири, както преди. Сега стоят празни“, казват още те. 

Не такава е ситуацията с имотите за продан, където и търсенето, и предлагането са все още големи. През 2020-а Пловдив счупи рекорда по брой на разрешителните за строеж спрямо 2008 година. Дали обаче балонът ще се спука? Според икономистите, предпоставка за спад на цените действително има, защото ситуацията е близка до тази на икономическата криза, започнала 2009-а. „Банковата ваканция скоро свършва и това ще доведе до невъзможност от страна на някои потребители да обслужват кредитите си. Като вземем впредвид и падането на БВП от с 3.8% през 2020 година, оттам по-ниските доходи и достъпността на кредите, наистина има признаци за раздвижване на пазара. За сравнение през 2009-а БВП се смъкна с 5% и всички помним как това се отрази на пазара на имотите“, казва финансистът Росен Иванов. Той посочва още, че предлагането ще си остане голямо, но последствията от коронавирус кризата ще повлияят на търсенето. Все пак има една съществена разлика между икономическата криза и настоящата. Тогава лихвите по ипотечните кредитите варираха около 11-12%, а сега са рекордно ниски – 2,5-3%. 

„В крайна сметка спад на цените може би ще има, но той няма е толкова драстичен, колкото на потенциалните купувачи им се иска. Големият въпрос е колко скоро ще приключи пандемията и колко тежки ще икономическите последствия от нея. Цените на наемите също ще се върнат на познатите нива“, завършва финансистът. 

Автор: Франк Воща 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Човек

Човек

15.03.2021 | 11:52

Имотите ще вървят плавно нагоре,а след това стремглаво пак нагоре!Кога е това"след"?-Никой не може да каже-дали след 5 месеца или след 3 години,но със сигурност преди януари 2024 г.ще сме догонили Полша,Чехия,Унгария,Хърватия,Словакия...поне под техните нива ще бъдем със сигурност!Пишете-кой ще обитава толкова жилища,запустяли и т.н.Ами аз да попитам има ли достатъчно жилища за чужденци като влезнем в шенгената?Само китайците,на които им харесва в България са колко много людни.Ами Украйна,ЕС,Африка?Къде ще ги сложим помислете.Лошо ако не влезезем в еврозоната,тогава ще си разменяме имоти за солети:)

Отговори
0 0
Батко

Батко

02.03.2021 | 17:48

Имотите ще държат цени, докато тия дето ги държат не им потрябва кеш. Тогава може и да паднат малко, защото едва ли на всички ще им свърши кеша ;)

Отговори
11 4
Мишки без пари

Мишки без пари

02.03.2021 | 17:02

Този който има пари купува без значение криза и други ла...й...а ! Никога ама никога няма да падат имотите..и златото ....така ,че действайте ..! Те тия имоти падат от 20години ....ха пък само нагоре падат ха ха кви пет лева бе другари ! сАМО НАГОРЕ ЗА ОВЦЕТЕ И МИШКИТЕ !

Отговори
8 13
Сега е момента за апартамента

Сега е момента за апартамента

02.03.2021 | 15:49

Сега е момента за апартамента ! Ако не купите сега, догодина ще трябва да си събаряме комплексите !

Отговори
17 3
специалист

специалист

02.03.2021 | 14:36

В момента имаме перфектна буря и в България и особено в Пловдив. Икономиката е колабирала, имаме хиляди празни, новопостроени жилища, които са като душегубки. 35% от жилищата са празни по принцип и това също е основен фактор за ниски наеми. Населението намалява и това е основен утежняващ фактор при имотите. За Пловдив основния фактор за високи наеми е Медицинския Институт и с това дистанционно обучение, наемите колабираха. С Брекзита, английските студенти ще изчезнат и имотите безвъзвратно ще се срутят. Перфектна буря

Отговори
30 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?