Следвайте ни

В началото на Брестник: ZOOM studio с отличие за изба „Драгомир"

viber icon

Винарското имение "Драгомир" в пловдивското село Брестник е победител в категорията „Бизнес, административни, индустриални, търговски сгради (реализации)“ в конкурса АРХ ИНОВА 2020. Избата е собственост на Наталия Гаджева и Константин Стоев - енолози, които решават да създадат винарска изба, където да преработват реколтите от техните лозя.

За проекта те канят ZOOM studio, архитектите, които стоят зад визията и на Епископската базилика под тепетата. В екипа влизат арх. Тодор Обрешков, арх. Пламен Тодоров, арх. Теодора Алексиева, арх. Мартин Вандов, инж. Анастас Колев.

Инвеститорът иска да интегрира избата с лозовите насаждения - теренът е непосредствено при влизане в селото. Решено е новата сграда на винарната да бъде в южната по-тясна и обособена част на терена с лице на изток към главната улица на селото, отвеждаща на юг към неговия център, а на север - право към Пловдив. Южната част е и най-извисена, с широк обзор към града.

Топографските особености на терена за строителство се характеризират с общ лек диагонален наклон от югозапад към североизток на слабо нагънатия релеф в избения двор. Основният обем на избата е на две нива, правоъгълен, ориентиран според чистите географски посоки. Дългите фасади са на север и на юг, а късите - на изток и запад. Използваните фасадни материали са: каменна облицовка от базалтови плочи с дебелина 5 см, видим бетон - монолитни стени, монтажни фасадни елементи и шлайфан стоманобетон.

Погледната от север на юг, издължената северна фасада се проектира под силуета на планинските хълмове. Така тя представлява своеобразен екран за бъдеща зона, където ще се изградят 16 еднофамилни къщи, клуб и малък спортен център.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай