В KinoCafe Plovdiv се преплитат няколко стила

Нямате билет за кино? А и кинотеатър „Гео Милев” отдавна не работи. Няма проблем! Заповядайте в KinoCafe Plovdiv.

Този проект за мен беше като пътешествие във времето и удоволствие от срещата на стария и съвременния свят - разказва младата дизайнерка Александрина Александрова, която се заема да трансформира пространството.

”Стар кино-театър и фирма за стоки втора употреба от Англия - на пръв поглед нищо общо. Но точно в това видях предизвикателството, което ме накара да се захвана с този проект и да възвърна духа на старото кафене на кино "Гео Милев”. Тя решава да подходи към задачата с много хъс, фантазия и лека ирония и да създаде една топла непретенциозна и уютна обстановка.

„Моето желание беше да събудя мили спомени от това място у по-възрастните пловдивчани и да предизвикам интереса и желанието на младите да се докоснат до малка частица от миналото на Пловдив, казва Александра. С усета на археолог тя умело ще порови из пластовете от миналото на емблематичния кино театър. Колкото до стиловете, тук те се преплитат много незабелязано и плавно. 

„Използвала съм винтидж стил и по-модерни технологии, така че да се получи място, което да събужда миналото и да се усеща динамиката на съвременния живот". Мебели, декори и плакати излизат от мазетата и складовете на стария кинотеатър и влизат в интериора на новото кафене.

Същото се случва и с тежките плюшени завеси и цветни текстили. Те са останали от един от наемателите - английски секънд хенд - но бързо се превръщат в тапицерии за старите фотьойли. Ретро стилистиката обаче се запазва - в  автентичния почти непокътнат мозаичен под. Старите кухненски столове от 60-те са реставрирани, а облегалките им носят „подписа” на прочути филмови звезди от златните години на Холивуд.

„Най -голямото предизвикателство бяха старите английски книги - останали от фирмата за втора употреба - реших да ги включа в проекта. Някои бяха с липсващи или скъсани страници, затова използвах здравата им част за облицоване на бара. По този начин те получиха втори шанс да бъдат сред хората”.

Освен това Александра оформя две библиотеки - в залата с мека мебел - където нарежда останалите книги. Днес в заведението има над 1000 интересни книги на английски език с различна тематика, които можете да разлистите в приятна и автентична атмосфера. Така в KinoCafe Plovdiv попадате сред микс от преживявания и минали истории. /Марица.бг

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
GOGO

GOGO

04.05.2016 | 17:35

Някой няма ли да се заеме с цялостното възраждане на \"Дома на културата на работниците от железопътния транспорт \"Гео Милев\"? Призовавам всички привърженици на \"Локомотив\" и неговото ръководство, както и собствениците му, да възстановят този Културен дом и Кино-театър, защото е крайно време на обитателите на Столипиново, Хаджи Хасан махала, Харман махала и Шекер махала да се култивират, образоват, приобщят, интегрират и изравнят с българите. За приобщаване към интелигенцията на Пловдив, която поддържа \"Ботев\", е рано да се говори, трябва да мине поне едно хилядолетие...

Отговори
0 0
Кристел

Кристел

04.05.2016 | 16:20

Поздравления за всяка нова идея,свързана с изграждането на културна среда,от която имаме все повече нужда!Успехи в бизнеса и срещи с интересни личности!

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?