2374
Следвайте ни

В Деня на строителя: Запазването на кадрите в строителния бранша е приоритет №1

Задълбочаващият се проблем се оказа във фокуса на Общото събрание на ОП Пловдив

viber icon

Само 7% от завършилите професионални гимназии по строителство остават да работят в бранша. Задълбочаващият се проблем с кадрите в сектора се оказа във фокуса на Общото събрание на ОП Пловдив миналия четвъртък. Събитието събра представители от гилдията под тепетата в административния център на бул. ”Марица" №154.

„КСБ Пловдив” си поставя конкретна цел за 2022 г. и тя е да подпомага дейността на фирмите от областта, като изгради активна система, съставена от няколко основни елемента: качествен професионален сайт, създаване на специализирани строителни клубове. Проблемът с кадрите също излиза на дневен ред и затова е особено належащо да намерим алтернативните подходи. За нас е важно да развиваме и в бъдеще своята полезност”, каза за „Марица” Пламен Иванов, шефът на Строителната камара в Пловдив. 

Виртуална борса ще подпомага освобождаването и намирането на подходящи ресурси в бранша - това са както кадри/работна ръка, така и материали за обектите, стана ясно още на срещата. Строителите приеха годишния Отчет за дейността на председателя на ОП Пловдив. Обсъдиха и как ще се проведе т.г. професионалният им празник - Денят на пловдивския строител.

 

в каре

Квалифицираните кадри бягат навън

Друг сериозен проблем пред строителите е фактът, че България се оказва на едно от последните места в Европа по размер на средната часова ставка в строителството - сега тя е 5.82 лв., макар че от 1 янyapи 2021 г. стapтoвaтa зaплaтa зa квaлифициpaн стpoитeл е 1448 лв., както вече писа „Марица”. Ниските заплати карат най-опитните и квалифицираните кадри в сектора да заминават на Запад. Това налага фирмите да внасят работници от Молдова, Украйна и Македония, а в последно време и от Турция.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?