Следвайте ни

Купувачите готови на 65 000 евро за тристаен апартамент

В центъра на града квадратът стига 1600 евро. Жилищните заеми са поевтинели средно до 3.09%, каквито равнища не са били отчитани досега

viber icon

Най-предпочитаният район за покупка на жилище в Пловдив остава "Централен", следва го "Западен" и най-вече "Смирненски". Промяна в предпочитанията на клиентите не се наблюдава и през третото тримесечие на 2019 година, се посочва в анализ на агенцията за недвижими имоти „Arco real estate“. Цените в топрайона варират между 850 и 1600 евро за квадрат, а в "Западен" - 750-1050 евро на кв.м, конкретизират брокерите. Най-много сключени сделки агенцията обаче е реализирала в район "Южен", като цените на двустайните жилища са в диапазон между 645-985 евро/кв.м, а на тристайните - около 760 евро/кв.м. В останалите райони на града цените на кв.м са в порядъка от 650 - 800 евро/кв.м, като в покрайнините на града са между 480 - 550 евро/кв.м.

Ценовата статистика за втория по големина град у нас не се е променила почти никак и през периода април-юни. Повечето клиенти търсят имот за собствени нужди, като има затишие при търсенето на двустайни жилища за инвестиция. При търсенето на имот за собствени нужди предпочитанията са различни в зависимост от стандарта на живот на клиентите. По-платежоспособните предпочитат малки луксозни, бутикови кооперации в близост до центъра на града. Останалата част от клиентите търсят имоти за собствени нужди в нисък ценови диапазон, предимно в етап на строителство, като очакванията им са до 65 000 евро за тристаен и около 40 - 45 хиляди евро за двустаен апартамент.

Купувачите се интересуват основно от двустайни и тристайни жилища, а едностайните и многостайните и тук, както и в столицата, остават по-малко предпочитани. 

Сделките за покупка на имот се осъществяват предимно с финансиране от банкова институция. Според последната статистика на БНБ лихвите по ипотеки в момента са на рекордно ниско ниво. Жилищните заеми са поевтинели средно до 3.09%, каквито равнища не са били отчитани досега.

Пазарната ситуация до голяма степен дава основание на анализаторите да смятат, че ръстът в цените на имотите вече е изконсумиран. Догодина най-вероятно те ще „замръзнат“, а лихвите по ипотечните кредити ще останат ниски, което ще направи 2020 г. сравнително благоприятна за покупката на имоти, считат брокери. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?